torstai 5. toukokuuta 2016






EMME SAA UNOHTAA!









Tasan kaksi vuotta sitten 2.5.2014 Ukrainassa Odessassa poltettiin elävältä ja surmattiin vähintään 48 ihmistä. Yli 200 ihmistä sai vammoja. Jotkut sanovat, että uhreja oli paljon enemmän. Tätä ei saa unohtaa! Tämä tapahtui MEIDÄN aikanamme. Tämä tapahtui KESKELLÄ EUROOPPAA. Tämä tapahtui keskellä ns. "DEMOKRATIAA". Vaikka demokratia sanaa pitäisin tässä tapauksessa kyllä kyseenalaisena.

Mietin kauan ennen kuin valitsin tuon otsikkokuvan. Odessasta on kirjoitettu paljon ja kaksi vuotta sitten tapahtuneesta on paljon kuvamateriaalia. Tyypillisesti on laitettu kuvia palavasta Ammattiliiton talosta tai polttopulloja heittelevistä mielenosoittajista. Mielestäni valitsemani kuva esittää kuitenkin jotain oleellista taustatekijöistä. Tytöt marssivat ja tekevät natsitervehdystä ja samalla he huutavat natsi-iskulauseita. Hyvin yleinen tapa ja jonkinlainen psykoosin tai joukkohysterian muoto suurten massatapahtumien yhteydessä on hyppiä tahdissa ja huutaa "Se, joka ei hypi on moskali, hei, hei.. se, joka ei hypi on moskali, hei, hei..." (Moskali merkitsee ukrainaksi samaa, kuin suomen kielen sana "ryssä"). Kuva on peräisin videodokumentista, joka kertoo Odessan tapahtumista kaksi vuotta sitten. Kannattaa katsoa dokumentti alusta loppuun. Se on englanninkielinen.


Vanhassa suomalaisessa laulussa lauletaan "...Odessa, oi Odessa, sä Mustan meren helmi..." Odessa (ukr. Одеса, Odesa, ven. Одесса) on ukrainan kolmanneksi suurin kaupunki. Siellä on yli miljoona asukasta. Yli 40 prosenttia asukkaista on venäläisiä tai venäjää äidinkielenään puhuvia. Siellä on paljon venäjämielisiä. Yleisin puhekieli on venäjä. Kuten laulussa sanotaan Odessa sijaitsee Mustan meren rannalla. Odessa on Oulun ystävyyskaupunki. Vuonna 1917 Mannerheim vietti siellä sairaslomaansa loukkaantumisensa jälkeen. Hän oli pudonnut hevosen selästä ratsastusretkellä.


Keväällä 2014 Odessan Ammattiliittojen talon edessä olevalla aukiolla oli pystytetty leiri samalla tavalla kuin Maidanin aukiolla Kiovassa. Osoitettiin mieltä kuitenkin Kiovan klikkiä ja Maidania vastaan siis päinvastoin kuin Kiovassa. Mielenosoittajat olivat venäjämielisiä. 2.5.2014 paikalle tuotiin junilla ja bussilasteittain ääriaineksia, lähinnä natseja, jotka hajottivat väkivalloin leirin ja polttivat elävältä 48 ihmistä Ammattiliittojen talon tuhopoltossa. Osa mielenosoittajista oli Maidanilta. Poliisi ei osallistunut taltuttamiseen, vaan katsoi vierestä, koska sitä oli kielletty osallistumasta tapahtumaan. Myöskään palokunta ei tullut apuun, vaikka paloasema sijaitsi vain 100 metrin päässä ja sieltä on suora näköyhteys palopaikalle.


Väkivaltaisia natsimielenosoittajia ja poliisipäällikkö samassa kuvassa. Poliisi ei tee elettäkään mielenosoittajia vastaan.



Natsitytöt valmistelevat polttopulloja Odessassa.


Polttopulloja myös käytettiin. Natsit ajoivat mieltään osittavat rauhalliset ihmiset väkivalloin ampumalla, hakkaamalla Ammattiliittojen taloon, jonka jälkeen he sytyttivät polttopullojen avulla sen tuleen.





Vähintään 48 ihmistä sai surmansa, joista osa poltettiin elävinä. Aamulla jälki oli tämän näköistä.






Hän oli raskaana! Häntä ei poltettu, hänet kuristettiin.


Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Samatha Power on kommentoinut  Odessan tapahtumia näin: "Ukrainan kansa ja hallitus on noussut tänään ottamaan takaisin haltuun kaupungin itäisestä Ukrainasta. Heidän reaktionsa oli kohtuullinen suhteessa tilanteeseen ja suoraan sanottuna kuka tahansa meidän valtioista olisi toiminut samoin vastaavassa tilanteessa."

Sanotaan, että Odessan alueen entinen kuvernööri oligarkki Igor Kolomoisky on yksi syyllinen verilöylyyn. Hän oli niin rikas, että omisti oman armeijan, mutta tämän ei tarvinnut osallistua verilöylyyn. Hän on mm. suurimman liikepankin PrivatBankin yksi omistajista. Sanotaan, että hän on Ukrainan toiseksi rikkain oligarkki. Kolomoisky on omapäinen persoona. Kiovassa hän miehitti sotilaillaan UkrTransNafta yrityksen. Tämän jälkeen hän riitaantui presidentti Petro Poroshenkon kanssa, joka erotti hänet virastaan. Nyttemmin hän asuu maanpaossa Sveitsissä. Hän on syntyperältään juutalainen.



Odessan kaupungin uusi kuvernööri on Mikheil Saakashvili, entinen Georgian presidentti. Hän oli se, joka hyökkäsi Etelä-Ossetiaan 2008 ja sai turpiinsa kunnolla Venäjältä ns. kahdeksan päivän sodassa. Sittemmin häntä syytettiin Georgiassa ihmisten murhaamisesta ja valtion varojen kavaltamisesta. Hän sai 27 vuoden tuomion ja kansainvälisen etsintäkuulutuksen, mutta hän pakeni 2013 ennen virkakautensa päättymistä Yhdysvaltoihin. 2015 hän muutti Ukrainaan ja Poroshenko teki hänestä Odessan kaupungin kuvernöörin. Hän sanoutui irti Georgian kansalaisuudestaan ja sai Ukrainan kansalaisuuden. Joten hän on arvoisessaan seurassa. Hän ei osaa ukrainan kieltä, vaan venäjää. Hän ei ollut polttamisen aikoina paikalla, mutta on hoidellut asioita sen jälkeen.



Tänä vuonna Shaakasvilin pyynnöstä 1.5.2016 tuotiin Odessaan yli 1 500 armeijan sotilasta. Osa sotilaista kuului ns. Azovin natsipataljoonaan, joka on kuuluisa siviilien julmasta kohtelusta. Ammattiliittojen talon aukio eristettiin eikä alueelle laskettu surijoita. Odessan kansalaisten tarkoitus oli pitää muistotilaisuus kuolleiden muistolle kaksivuotispäivänä. Tämä estettiin.



Azovin pataljoonan hihamerkki on muotoiltu hakarististä.


Alue eristettiin surijoilta.





Ainakin osa murhaajista tunnetaan, mutta mitään syytteitä ei ole nostettu. Vaikka tapahtumasta on kulunut kaksi vuotta, asiaa ei tutkita eikä ketään ole asetettu vastuuseen. Yleisesti oletetaan, että tapahtuman taustalla ovat hyvin vaikutusvaltaiset henkilöt Ukrainassa. Siksi asiaa ei hoideta. On esitetty jopa niin typerä väite, että he polttivat itse itsensä! Myös Maidanissa tapettiin yli 100 ihmistä, eikä sitäkään tutkita eikä ketään olla asettamassa vastuuseen. Monet Odessassa sanovat, että ainoa oikea ratkaisu olisi kansanäänestyksen järjestäminen ja ero Ukrainasta  liittovaltioksi.

Hän on yksi murhaajista. Nimikin näkyy tuolla sivulla, mutta häntä ei ole vangittu eikä asetettu vastuuseen.


Kuvissa lukee "murhaaja".


Mitenkähän Suomessa, jos joku ryhmittymä olisi väkivaltaisesti polttanut elävältä 48 ihmistä, olisiko asia jätetty tutkimatta? Tekisi mieli kysyä päättäjiltämme, missä mennään ihmisoikeuskysymyksissä Ukrainan suhteen? Kuinka voidaan edes ajatella, että tällainen valtio liitettäisiin EU:hun. Eikö olisi aihetta painostaa Ukrainaa vastuun kantamiseen. Viisumivapaudet olisi evättävä pitkälle tulevaisuuteen. Olisi aihetta asettaa vähintäänkin taloudellisia pakotteita siihen asti kunnes oikeat syylliset on löydetty ja heitä on rangaistu. Ukraina ei ole toiminut sivistyneen valtion tavoin. Vallalla on voimakas fasistinen vaikutus. Minkäänlaisesta demokratiasta ei ole kyse.

Monessa maassa järjestettiin 2.5.2016 mielenilmauksia Odessan muistoksi. Mm. Kreikassa, Israelissa, Roomassa, Berliinissä, Prahassa ja Moskovassa järjestettiin mielenilmauksia. Mutta ei Suomessa.

Tätä emme saa unohtaa! Emme saa unohtaa, mitä tapahtui Odessassa 2.5.2014! Tätä ei saa tapahtua enää!







Odessan kuuluisille Potjomkinin portaille levitettiin 2.5.2016 lakana, jossa lukee "Poroshenko suojelee murhaajia".


Linkkejä Odessan tapahtumiin on valtava määrä. Kannattaa vilkaista joitakin. Tässä muutama:

Englanninkielinen


Saksankielinen


Italiankielinen


Venäjänkielinen

Ei kommentteja: