keskiviikko 11. toukokuuta 2016



MAAILMAN NAVAT



Aikoinaan maailma oli kaksinapainen. Neuvostoliitto ja Yhdysvallat jakoivat maapallon. Vallitsi tasapaino. Jotkut sanovat, että se oli pelon tasapaino, mutta se oli kuitenkin tasapaino. Kumpikaan navoista ei hallinnut koko maailmaa. Se vakautti ja rauhoitti maailman. Sitten Neuvostoliitto hajosi. Maailma muuttui yksinapaiseksi. USA sai luvan mellastaa maailmassa miten halusi. Sitä se tekikin. Se terrorisoi koko maailmaa.

Amerikkalaisen professori Ian Bremmerin maailmankartta


Haaskalinnut paikalla


Neuvostoliiton hajoaminen 1990 oli aikamme suurin tragedia. Heti ruumiin haaskapaikalle lensivät aikamme suurimmat raatolinnut jaolle – länsimaiset poliitikot ja liikemiehet. Hajottamisessa onnistuttiin osittain. Reunavaltiot onnistuttiin irrottamaan liitosta. Tarkoitus oli hajottaa loputkin, mutta siinä ei onneksi onnistuttu.

Neuvostoliitto oli ylivoimaisesti maailman suurin raaka-aineiden varasto. Näiden korppikotkien ajatuksena oli muodostaa entisestä Neuvostoliitosta samanlainen raaka-aineiden ryöstön ja riiston kohde kuin Afrikka on vuosisatoja ollut. Afrikka on edelleen hyvin rikas, mutta länsimaiden riiston takia rutiköyhä. Mitään ei jää alkuperämaihin ja ihmisille. Nämä elävät kurjuudessa ja köyhyydessä, jopa kuolevat nälkään maissa, joissa on öljyä, kaasua, metalleja, mineraaleja, timantteja. Näin oli tarkoitus tehdä myös Neuvostoliiton jäämistölle. Onneksi tässä ei onnistuttu. Silloiset presidentit Mihail Gorbatshov ja Boris Jeltsin eivät ymmärtäneet mistä oli kyse, vaan omistautuivat asialle.

Kaikkein eniten hajoamisprosessista ovat kärsineet maailman köyhimmät ja riistetyimmät ihmiset. Heille tulevaisuus on ollut entistä synkempi. Suurimman sosialistisen valtion romahdus on ajanut työväestön ja köyhän kansanosan kaikkialla maailmassa kurjistumiseen ja epäoikeudenmukaisen kohtelun kasvuun. Se näkyy meillä täällä Suomessakin tänä päivänä yhä enenevässä määrin.

Jäänyt Venäjä on kuitenkin edelleen luonnonvaroiltaan ylivoimaisesti maailman rikkain valtio. Öljyä, kaasua, metalleja, mineraaleja, puuta, puhdasta makeaa vettä ja kaikkea muuta ei missään ole niin paljon kuin Venäjällä. Siksi nämä ruumiin äärelle rientäneet korppikotkat eivät vieläkään ole jättäneet ajatusta hajottaa Venäjä osiin ja päästä saaliinjaolle. Aluksi oli aika, jolloin Venäjää ryöstettiin surutta. Sieltä suoraan sanoen varastettiin rikkauksia. Suomikin osallistui tähän ottamalla pilkkahintaan Karjalan metsiä. Sitten kun Venäjä laittoi puutullit suojakseen, nousi Suomessa suuri äläkkä asiasta "Mikä vääryys puutullit olivat!". Amerikassa yhä esitetään ajatuksia, että kenelläkään maalla ei ole yksinoikeutta omistaa Siperiaa rikkauksineen, vaan se pitäisi ottaa yleiseen yhteiseen käyttöön. Sitten ihmetellään miksi Venäjä varustautuu. Venäjän luonnonvarat kuuluvat venäläisille!

Venäjä on tällä hetkellä maailman suurin öljyntuottaja. Meni tänä vuonna ohi Saudi-Arabian tuotantomääristä. Jukos oli aikoinaan suurin öljyfirma Venäjällä ja sen omisti suurimmaksi osaksi Mihail Hodorkovski. Tällä tyypillä kehittyi idea myydä Jukos amerikkalaisille öljy-yhtiöille. Jos näin olisi käynyt olisi venäläinen öljy nyt amerikkalaisessa omistuksessa. Siis amerikkalaiset olisivat omistaneet Venäjän öljyn. Venäjä olisi nyt ilman öljytulojaan. Hodorkovski oli osakkaidensa kanssa murhien, varkauksien ja muiden rikostensa lisäksi pimittänyt verotulojaan. Näin hänet saatiin kiinni ja vankilaan. Venäjän valtio pelasti Jukosin omistukseensa. Länsimaissa Hodorkovskin pidätys vääristeltiin poliittiseksi toimeksi. Nyttemmin Hodorkovski on saanut syytteet ainakin yhden, todennäköisesti neljän murhan suunnittelusta ja järjestämisestä. Hänestä on tehty kansainvälinen pidätysmääräys.


EU-Venäjä


Aikoinaan eräs suuri ranskalainen EU:n perustamisen aikoihin haaveili, että tulevaisuudessa EU ylettyisi Dublinista Vladivostokiin saakka. Jo tätä ennen toinen ranskalainen suurmies presidentti Charles de Gaulle haaveili yhdistyneestä Euroopasta Marseillesta Vladivostokiin saakka. Nykyinen suuri mies ajatteli varovasti ryhtyä alustavasti toteuttamaan ajatusta. Tämä mies  niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin  oli Venäjän presidentti Vladimir Putin. Hän eteni tätä tarkoitusta kohti määrätietoisin, rauhallisin askelin. Neuvoteltiin viisumivapauksista ja kauppasuhteista. Ajateltiin, että mitä rikkauksia, teollisuuden ja tieteen mahdollisuuksia tämmöisellä yhtenäisellä alueella olisikaan. Mikä vaikutus sillä olisikaan maailman hyvinvoinnille. Se olisi maailman suurin, rikkain ja monipuolisin talous- ja kulttuurikeskittymä. Se antaisi koko maailmalle paljon.

Yksinkertaisesti Venäjä ja Eurooppa tarvitsevat toisiaan. Ne täydentävät toisiaan. Yhdessä niistä olisi toisilleen ja koko maailmalle pelkästään hyötyä. Maailma ei olisi enää yksinapainen. Ajatus eteni jo varsin pitkälle. Nyt siihen on isketty kiila, Ukraina! Kuka tai mikä taho tämän kiilan on iskenyt? Kenelle siitä on etua? Haave on siirtynyt ainakin kymmeniä vuosia eteenpäin. 

Se, että Ukrainassa soditaan ei ole ukrainalaisten etu, se ei ole eurooppalaisten etu eikä se ole venäläisten etu. Kenen etu se sitten on? Ainoa kenen etu se on, on USA. Tulen kertomaan myös tästä. Varsinaisesti Ukrainan kriisiin palaan myöhemmissä blogikirjoituksissani.



Yksinapaisuuden mielivalta


Maailma on siis ollut yksinapainen siitä lähtien, kun Neuvostoliitto hajosi. Tämä napa on ollut yksiselitteisesti USA. Se on ollut taloudellisesti ja ennen kaikkea sotilaallisesti ylivoimainen muuhun maailmaan verrattuna. USA:n sotilasmenot ovat isommat, kuin koko muun maailman sotilasmenot yhteensä, seitsemän kertaa isommat kuin Venäjän sotilasmenot. Tätä sotilasmahtiaan USA on käyttänyt häikäilemättä hyväkseen. On laskettu, että toisen maailmansodan jälkeen USA on käynyt ainakin 113 sotaa. USA aloitti Korean ja Vietnamin sodilla. Jatkossa lukuisia sotia Latinalaisessa Amerikassa, joista mainitsen Panaman, Nicaraguan, Dominikaanisen tasavallan ja Grenadan interventiot. Afrikassa lukuisia interventioita. Euroopassa Jugoslavian sota. Viimeaikaiset Afganistanin, Irakin ja Libyan sodat, joihin kuhunkin USA on hyökännyt useamman kerran, ovat vain pieni huippu muiden joukossa. Muulla maailmalla ei ole ollut juuri mitään sanomista näihin aggressioihin. Mutta onko maailma muuttumassa?

USA:lla on taipumusta synnyttää terrorismia, josta se syyttää muuta maailmaa. Aloitetaan vaikkapa Osama Bin Ladenista. Aikoinaan Osama oli USA:n paras ystävä ja liittolainen, jota se varsin avokätisesti rahoitti ja aseisti Neuvostoliittoa vastaa, kun Neuvostoliitto teki intervention Afganistaniin. No sittemmin, kuten varsin hyvin tiedämme 11.9.2001 iskun kautta, Osamasta tulikin USA:n pahin vihollinen, jota USA mainosti koko maailman pahimpana "saatanana" (on huomattava, että vieläkään ei tiedetä varmasti oliko Osama iskun takana). Tuolloinen USA:n presidentti Bush lausui ensimmäisen kerran kuuluisat sanansa: "Jos et ole meidän puolellamme olet meitä vastaan". Älyttömyydessään argumentaatiovirhe on jäänyt USA:n jokapäiväiseen politiikkaan mantrana, jota yhä toistetaan ja joka vaikuttaa käytäntöihin maailmanlaajuisesti. Al-Qaida ja Taliban-liike syntyivät ja terrorismi lähti voimakkaana liikkeelle ympäri maailmaa.

Seuraavaksi voidaankin ottaa Irakin edesmennyt presidentti Saddam Hussein. Hän oli aikoinaan USA:n suurin ystävä ja liittolainen Arabimaailmassa. Ryhdyttyään käyttämään itsenäistä politiikkaa ja esimerkiksi myymään öljyä euroissa ohi USA:n kontrollin Saddamista tulikin äkkiä pahin despootti maailmassa. Keksittiin valheita kemiallisista joukkotuhoaseista ja atomiaseiden kehittelystä ja tätä tekosyytä käyttäen hyökättiin vastoin YK:n mandaattia ja maailman mielipidettä Irakiin ensin yhden kerran ja sitten toisen kerran. YK:ssa yhdysvaltain Colin Power esitteli väärennettyä myrkkypurkkia. Mitään joukkotuhoaseita ei löytynyt. Saddam hirtettiin. On näköjään vaarallista olla USA:n ystävä. Saa kuulan kalloonsa tai silmukan kaulaansa. USA sai Irakin öljyn, mutta maahan kehittyi terrorismin lähde ja tukikohta.

Otetaanpa sitten tapaus Syyria. Syyrian presidentin Basar al-Assadin itsenäinen politiikka ei miellyttänyt USA:ta. Piti kehitellä sisällissota tekosyillä, jotta hänestä päästäisiin. Syyrian kapinallisia, ns. demokraattisia voimia ruvettiin rahoittamaan ja aseistamaan hyvin avokätisesti vastoin YK:n päätöksiä. Sen lisäksi ajateltiin vielä hyökätä Syyriaan omin ohjuksin 2013 (tämä tapahtui siis kauan ennen kuin Venäjä liittyi Syyrian sotaan). Sitten huomattiinkin yllättäen, että kapinallisista kehittyi terroristeja. Syntyi ISIS järjestö 2  4 vuotta sitten, joka on yhdistänyt muita terroristijärjestöjä mm. Al-Qaidan ja Talibanit mukaansa. Toimintaa näyttää olevan tällä hetkellä maailmanlaajuista.

Yhä USA rahoittaa ja aseistaa Syyrian sisällissotaa, ns. demokraattisia voimia, mutta aseet päätyvät usein suoraan terroristeille. Äskettäin (2015) USA koulutti 80 taistelijaa uusin asein taistelemaan ISIS:tä vastaan. Kaikki loikkasivat ISIS:een. USA pudotti 50 tonnia uusinta aseistusta, mutta koko 50 tonnia päätyi ISIS:n haltuun. Näyttää siis siltä, että USA onkin terrorismin paras ja lähin ystävä maailmassa. Ainakin se synnyttää tehokkaasti terrorismia joka puolella. Al-Qaida, Taliban ja Isis ovat näin amerikkalaisia tuotteita. Näitä se käyttää tehokkaasti hyväkseen propagandassaan. Syyriaan palaan vielä myöhemmissä blogikirjoituksissani.

Amerikkalaiseen ajatusmaailmaan kuuluu, että toisinajattelua ei suvaita, toisenlaisia kulttuureita ei suvaita. Ainoa oikea "vapaan maailman" kulttuuri- ja demokratiamalli" on amerikkalainen malli. Tämä pitäisi kaikkien hyväksyä. Näin pitäisi koko maailman toimia ja mieluummin amerikkalaisten käskyläisinä, vaikka väkisin.

Ohessa on amerikkalaisen professori Ian Bremmerin maailmankartta, jollaisena amerikkalaiset näkevät maailman. Se oli jo heti blogikirjoitukseni alussa. Kartta on varsin kuvaava. Missä on Venäjä? Missä on Kiina? Missä ovat Afrikka ja Etelä Amerikka? Kaikki näyttävät hukkuneen mereen.


Mihin Suomi asettuu tämmöisellä maailman kartalla? Suomi asettuu ehdottomasti ja yksiselitteisesti nykyisen yksinapaisuuden kannalle. Suomihan pilkistää tuolla kartalla. Suomi on EU:n jäsen ja Naton piilojäsen. Näin Suomi on selkeästi USA:n vasalli. Suomalaiset päättäjät ovat poikkeuksetta katsomuksen edustajia. Jos katsoo suomalaista uutisointia lehdistä, televisiosta tai muista tiedotuslähteistä amerikkalaisten ja EU:n kanta esitetään huolellisesti, mutta esimerkiksi Venäjän kantaa ei esitetä missään. Tai sitten se esitetään vääristeltynä, propagandana. Suomalainen kulttuuri on läpeensä amerikkalaista. Televisiossa ja elokuvateattereissa näytetään yleensä vain amerikkalaista tuotantoa, joka on useimmiten hyvin väkivaltaista.


Aseiden voimalla


USA on maailman ylivoimaisesti suurin aseiden tuottaja ja myyjä. Tällä on merkitystä USA:n taloudelle. Sota on maailman suurin bisnes . Mitä enemmän käydään sotia sitä suuremmat ovat aseteollisuuden voitot. Määrätyt piirit haluavat lisätä sotia eivätkä vähentää niitä. Hinta on vain kova, ihmishenki! Mutta silläkös nyt on mitään merkitystä. Esimerkiksi viihde USA:ssa on läpeensä väkivaltaista. Kaikki televisio-ohjelmat, sarjat, elokuvat jne. ovat täynnä murhia, tappamista, hakkaamista, sotimista ja sitä tapahtuu koko ajan joka päivä, joka ilta. Siitä muodostuu ikään kuin luonnollinen tapa elää. Väkivalta sisältyy jo kulttuuriin. Tämä väkivaltainen kulttuuri on siirtynyt meille tänne Suomeenkin.


Samanlaisia värillisiä vallankumouksia kuin Ukrainassa on niiden tehokkuuden johdosta edelleen jatkettu menestyksellä mm. Arabimaissa. Libya oli yksi, mutta vastaavanlaisia kuolinkouristuksia ilmestyi muuallekin. Tunisia ja Egypti ovat hyviä esimerkkejä. Seurauksena on aina verenvuodatusta ja kärsimystä. Selkeät jäljet johtavat sylttytehtaalle. Täytyy vain ihmetellä, miten Ruotsi erehtyi antamaan Barack Obamalle Nobelin rauhanpalkinnon. Ilmeinen ansioton arviointivirhe. Yhdysvaltojen omasta demokratiakäsityksestä on tullut maalle uskonto. Yhdysvallat on itse asettunut  johtajaksi, jonka puheita tai toimia ei saa kyseenalaistaa ja jonka ei tarvitse todistaa sanomisiaan tai tekojaan. Mutta onko maailma...

Amerikkalainen mielipide on, että Venäjä on kaikkein suurin uhka USA:lle ja Kiina toiseksi suurin. Venäjä noudattaa liian itsenäistä politiikkaa. USA ja vasalli-EU haluavat rangaista siitä, koska se ei noudata USA:n tahtoa. USA:n varustelubudjetti on 7 kertaa isompi kuin Venäjän, Naton 10 kertaa isompi. Nato lähestyy Venäjää joka puolelta, ei Venäjä lähesty Natoa. USA on ainoa maa maailmassa, joka on todella käyttänyt ydinaseita. Voidaan sanoa, että onneksi Venäjällä on ydinaseet, muuten se olisi jo ryöstetty ja raiskattu maa. Venäjällä on enemmän ydinaseita kuin USA:lla.

Vietnamin sodassa Yhdysvallat käytti enemmän pommeja kuin koko toisen maailmansodan aikana käytettiin yhteensä. Lisäksi käytettiin kemiallisia aseita ja napalmia. Mikä kärsimys siviileille! Sodilla on tietty tendenssi. Sotataidon ja tekniikan kehittyessä yhä suurempi osa uhreista ja kärsijöistä on siviilejä. Varhaisissa sodissa sotaa kävivät pääasiassa sotilaat. Vielä Ensimmäisen maailmansodan aikana sodassa kuolleista suurin osa oli sotilaita. Toisessa maailmansodassa keskimäärin puolet oli siviilejä ja puolet sotilaita. Mutta näissä nykyisissä sodissa jopa yli 90 prosenttia kuolleista on siviilejä.



Pois yksinapaisuudesta


Maailman väestöstä 80 prosenttia ei ole tyytyväinen maailman järjestykseen, joka tällä hetkellä vallitsee maailmassa. Maailma on ollut yksinapainen. Maailma on jakautunut karkeasti: länsimaat ja muut maat. Länsimaita johtaa USA ja EU noudattaa pitkälti sen tahtoa. USA:n nöyrimmät vasallit ovat Natomaat ja EU (suurin osa EU maista kuuluu Natoon). Nämä yleensä noudattavat USA:n tahtoa (vasallivaltioksi kutsutaan valtiota, jolla on muodollinen itsenäisyys, mutta joka on käytännössä poliittisesti riippuvainen jostain suurvallasta, Wikipedia). Maailman rikkain yksi prosentti omistaa yli puolet maapallon varallisuudesta. Tuloerot ja hyvinvointierot kasvavat. Mutta onko maailma muuttumassa?
Myös taloudellisesti USA on ollut maailmanmahti. Viime vuosina USA:lla ei ole mennyt taloudellisesti kovin hyvin. Lähivuosina Kiina on nousemassa suurimmaksi talousmahdiksi ohi USA:n. Nykyisin Kiina on maailman suurin viejä ja toiseksi suurin talous.


EU on maailman suurin talousliittymä. Yhdistynyt Eurooppa-Venäjä oli toinen uhka ohittaa USA:n talous. Kuten jo kirjoitin rajattomat Venäjän luonnonvarat yhdistyneenä Euroopan monipuoliseen tieteelliseen ja taloudelliseen rikkauteen olisi ollut toinen voimakas talousmahti ja selvä uhka USA:n suvereeniselle maailman navalle. Kaikesta huolimatta vielä tänä päivänäkin elää ajatus yhtenäisestä EU-Venäjästä. Yksinkertaisin ja helpoin tapa päästä tästä uhasta oli lyödä kiila väliin. Tämä kiila, kuten jo kirjoitin, on Ukraina.

Venäjä kuuluu myös Eurooppaan. Venäjä ei kuulu EU:hun eikä Natoon. Venäjä kuuluu Euraasian liittoon, jonka jäseniä ovat Venäjä, Valkovenäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia. Jäseniksi ovat pyrkimässä Tadzikistan, Iran, Intia ja muutama muu valtio. Liitto on poliittinen ja taloudellinen liitto, pinta-alaltaan suurempi kuin EU. Onko maailma siis muuttumassa?

Venäjä kuuluu BRICS-maihin, jonka jäseniä ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä Afrikka. Liitto käsittää melkein puolet maapallon maapinta-alasta ja väestöstä. Niiden väestö ja talous ovat nopeassa kasvussa, joten vaikutusvalta tulee lisääntymään maailmassa. Tärkeimpänä pidetään vastustaa yksinapaista hegemoniaa ja kannustaa maailman moninapaisuuden luomista.

BRICS-maat perustivat oman pankin tarkoituksena päästä irti amerikkalaisten ja eurooppalaisten pankkien monopolista. Kahdenvälisissä kaupoissa pyritään pääsemään irti dollarin hegemoniasta ja käyttämään kansallisia valuuttoja tai luomaan kokonaan uusi valuutta. Venäjä ja Kiina käyttävät jo ruplia ja juaneja kaupoissaan. Tämä on USA:lle kauhistus, koska dollarin käyttäminen maailman valuuttana vakauttaa sen taloutta. BRICS:iin on pyrkimässä paljon halukkaita uusia jäseniä mm. Etelä Amerikasta. Sellaisia ovat mm. Argentiina, Chile, Nicaragua ja Kuuba. Onko maailma muuttumassa?

SCO:n eli Shanghain yhteistyöjärjestöön kuuluvat Kazahstan, Tadzikistan, Kirgisia, Uzbegistan, Kiina ja Venäjä. Järjestöön ovat pyrkimässä mm. Mongolia, Pakistan, Intia, Iran, Valkovenäjä, Armenia, Afganistan, Nepal ja jopa Kambodza sekä monia muita maita. Järjestön tarkoituksena on yhteistyön lisääminen, sotilaallinen yhteistyö, kaupan ja kulttuurillisen toiminnan lisääminen. Tämä merkitsee maailman yksinapaisuuden selvää vastustamista ja moninapaisuuden lisäämistä. Vapiskaa elitistiset G7-maat!

BRICS ja SCO järjestivät yhteisen konferenssin 8.7 – 12.7.2015 Venäjällä Ufassa. Kaikkien esillä olleiden maiden johtajat tapasivat toisensa, mm. Venäjän presidentti Vladimir Putin, Kiinan presidentti Xi Jingping, Intian presidentti Pranab Mukherjee ja Pakistanin presidentti Mamnoon Hussain, jotka jopa kättelivät toisiaan, sekä Iranin presidentti Hasan Ruhani ja Brasilian presidentti Dilma Roussef, yksi heistä, jota USA on vakoillut elektronisesti.

Maailmassa on selkeästi moninapaisuuden tendenssejä. Elämme murrosvaihetta, jossa maailman yksinapaisuus on häviämässä ja muuttumassa moninapaisuudeksi.  Kriisipesäkkeet, kuten tällä hetkellä esimerkiksi Ukraina, ovat yksinapaisuuden kuolinkouristuksia. Ukrainalaiset ovat pelinappuloita suurvaltapolitiikassa ja tappavat surutta ja silmää räpäyttämättä toisiaan? Toisia pelinappuloita ovat mm. Afganistan, Irak, Libya ja Syyria. USA yrittää pitää maailmaa yksinapaisena. Kellään muulla ei olisi siihen oikeutta. Tähän kuuluu maailmanlaajuinen elektroninen vakoilutoiminta. USA on vakoillut jopa lähimpiä "ystäviään" Saksaa, Ranskaa ja Suomeakin jo 1990-luvulta saakka.

Venäjä itsenäisellä toiminnallaan on ollut piikkinä lihassa. Se on yksinapaisuuden uhka. Juuri Ukrainan kriisi on nähtävä tätä taustaa vasten. Moninapaisuuteen kuuluu vielä, että Länsi Euroopan edessä on vielä kolmannen maailman ihmisten vyöryaalto, Eurooppa näyttää olevan ajautumassa arabialaisten ja afrikkalaisten jalkoihin. Ja on laskettu, että USA:ssa värillisten osuus kansasta kasvaa suuremmaksi kuin ns. valkoisten vuoden 2042 paikkeilla. Maailma on muuttumassa!

Ja nyt kaikki pähkinänkuoressa lyhennettynä. Maailma on siis ollut yksinapainen Neuvostoliiton hajottua ja yksinapaisuutta on hallinnut USA. Maailman mahtavimpana sotilasvaltiona se ei ole suvainnut omasta kannastaan poikkeavaa itsenäistä ajattelua. Kaikkea sen näkökannasta poikkeavaa vastaan on käytetty sotilaallista voimaa. Usein seurauksena onkin ollut katastrofi ja hirveä verenvuodatus. Sen vasallit Nato ja EU ovat orjallisesti noudattaneet määräysvaltaa. Maailmassa poikkeus on ollut Kiina, johon ei olla uskallettu kajota. Uudeksi rohkeasti itsenäisesti toimivaksi valtioksi on noussut Venäjä. Tätä vastaan piti kehitellä Ukrainan kriisi ja sanktiot. Pala onkin ollut liian suuri haukattavaksi. Lisäksi uudet tekijät, kuten Euraasian liitto, BRICS-maat ja SCO-järjestö, joissa Venäjä on kaikissa mukana ja Kiina vahvana osapuolena, ovat kehittämässä maailmaa moninapaiseksi. Toivon mukaan maailman yksinapaisuus kouristelee kuolinkouristuksiaan ja syntyy moninapaiseksi! Tämä on ihmiskunnan oikeus ja toivo. 






Ei kommentteja: