sunnuntai 5. kesäkuuta 2016






ISIS ON USA:N LUOMUS






Isis on USA:n luomus. Tällä en tarkoita sitä, että USA on tarkoituksellisesti luonut terroristijärjestön Isisin, vaikka näitäkin piirteitä löytyy. Varsinaisesti tarkoitan, että USA toiminnallaan on synnyttänyt terroristijärjestön Isis. Ilman USA:n. maailmanlaajuista toimintaa Isis tuskin olisi koskaan syntynyt. En missään nimessä pysty kirjoittamaan kaikkea tai koko totuutta asiasta. Tähän liittyy niin paljon, että yhden jutun yhteydessä on mahdotonta käsitellä kaikkea. Tarkoitukseni on kuitenkin tuoda esille eräitä näkökohtia, joita kaikki eivät kenties tiedä ja joita on tullut esille ajan kuluessa.

Tällä terroristijärjestöllä on monta nimeä esimerkiksi Isis, ISIS, ISIL ja Daesh. Wikipedia määrittelee Isisin pohjoisessa Irakissa ja Syyriassa toimivaksi jihadistijärjestöksi, jota monet pitävät terroristijärjestönä. Järjestö perusti 29. kesäkuuta 2014 islamilaiseen Saria-lakiin pohjautuvan kalifaatin, joka käy pyhää sotaa salafismista ja wahhabismista olevien julmien lakien mukaisesti. Tätä pidetään maailmanlaajuisena uhkana. Toiminta-alueena Irakin ja Syyrian lisäksi pidetään Libyaa, Egyptiä, Jemeniä, Afganistania, Pakistania ja Pohjois-Kaukasiaa, jossa Venäjä on aktiivisesti toiminut sitä vastaan. Näyttää myös siltä, että Turkilla on osuutta asiaan, josta tulen myös kirjoittamaan. Järjestön perustamisvuodeksi on määritelty 1999.

Yhtenä lähtökohtana voidaan pitää Neuvostoliiton miehittämää Afganistania 1979. USA ryhtyi aktiivisesti tukemaan kapinallisia joukkoja, joista yhdestä muodostui sitten myöhemmin Al-Qaida järjestö, jonka johtaja oli Osama bin Laden. Yhdysvallat aseisti ja rahoitti järjestöä varsin avokätisesti. Neuvostoliitto vetäytyi 1989, mutta erilaiset terroristijärjestöt jäivät Afganistaniin. Taistelut jatkuivat sisällissotana. Terroristit valtasivat 1992 Kabulin, Afganistanin pääkaupungin. Varsinaisesti Isisin lähtöjuuret löytyvät Jordaniasta 1999. Yhteyksiä pidettiin yllä al-Qaidaan ja Osama bin Ladeniin. USA hyökkäsi Irakiin ensimmäisen kerran 1991 ja toisen kerran 2003. Isisin toiminta siirtyi vähitellen sekasortoisessa tilassa olevaan Irakiin.

Syyskuun 11. päivänä 2001 tapahtui Yhdysvalloissa sarja terrori-iskuja, joista kuuluisimmat olivat World Trade Centerin kaksoistorniin kohdistuneet lentoiskut. Iskussa kuoli lähes 3 000 ihmistä. Näistä iskuista syytettiin Al-Qaidaa, ja Osama bin Ladenia. Yksityiskohtiin ei liene ole syytä palata.


Nyttemmin on mahdollisesti todennettu, että iskujen taustalla olivatkin täysin muut tekijät ja kaiken takana olikin Saudi-Arabia ja varsin korkea taho siellä, puhutaan jopa kuninkaallisesta perheestä. Tutkimukset tehtiin vuonna 2002 ja presidentti Bushin hallinto määräsi asiaa koskevat 28 liuskaa tutkintamateriaalia  salaisiksi ja sinetöitäväksi.  Tutkimukset halutaan  yhä kätkeä ja niistä pyritään vaikenemaan ja nuo 28 liuskaa ovat pysyneet sinetöityinä. Taustalla on Saudi-Arabian suuret rahavarat Yhdysvalloissa. USA ja Saudi-Arabia ovat olleet varsin läheisiä liittolaisia. Näyttää siis siltä, että Osama bin Laden olikin täysin syytön noihin iskuihin, mutta hän sai kuitenkin kuulan kalloonsa ilman mitään oikeudenkäyntejä. Terroritekoja käytettiin perusteena vielä tähän päivään asti kestäneelle terrorismin vastaiselle sodalle. Joka tapauksessa USA sai tekosyyn hyökätä Afganistaniin ja myöhemmin Irakiin.


Bush Saudi-Arabiassa 2001

USA:lla on aina ollut taipumusta löytää syylliset sieltä mistä se on poliittisesti ollut edullisinta välittämättä siitä mikä on totuus. On peitelty ja salattu selviä johtolankoja tai keksitty ja suoraan vääristelty niitä. Jos syitä ei löydy ne keksitään. Yhtenä esimerkkinä Irak, jota keksittiin syyttää joukkotuho- ja kemiallisten aseiden kehittelystä, joita Irakilla ei koskaan ole ollutkaan. Presidentti Bushin kaudella Colin Powell  vuonna 2003 YK:n kokouksessa vilautteli purkkia, joka kuulema todellisuudessa sisälsikin pesupulveria. Joka tapauksessa saatiin syy hyökätä Irakiin ja vetää Saddam Hussein hirteen. Silloinen vauras Irak tuhottiin varmasti pitkäksi aikaa. Tästä syntyikin sitten sopiva alusta, jossa terrorismi kehittyi huippuunsa samoin kuin Afganistanissa oli käynyt jo aikaisemmin. Näyttää siis siltä, että aina kun USA hyökkää väkivaltaisesti jonnekin, siellä syntyy alusta terrorismille. Parina viimeaikaisena esimerkkinä Syyria ja Libya.


Colin Powell esittää "myrkkypulloa" YK:ssa

Vuonna 2011 USA sytytti ns. arabikevään ympäri Arabimaailmaa. Se levitettiin myös Syyriaan, josta muodostui USA:lle eräs pääkohde. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA muodosti maailmanlaajuisesti suurimman operaationsa Syyriassa kouluttamalla 10 000 taistelijaa Syyrian sotanäyttämölle ja käytti yli 500 miljoonaa dollaria horjuttaakseen presidentti Basar al Assadin hallintoa. Taistelut muodostuivat sisällissodaksi. Sekasortoinen tilanne johti siihen, että erilaiset terroristijärjestöt ja ennen kaikkea Isis pääsivät käyttämään tilannetta hyväkseen. Näin kaksi aluetta, joissa USA oli romahduttanut hallintorakenteet muodostuivat Isisin pääalueiksi. Nämä alueet ovat siis Irak ja Syyria.

On olemassa viitteitä siitä, että Syyriassa USA:n tukemilla ns. demokraattisilla voimilla, Syyrian vapaalla armeijalla, on tai on ollut vahvoja yhteyksiä Isisiin ja sen toimintaan yhdessä Syyrian hallintoa vastaan. Alhaalla muutamia kuvia, joista voi päätellä jotain.


Kuvissa mm. USA:n senaattori John McCain, Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi ja muita Isisin johtajia sekä ns. demokraattisen Syyrian joukkojen johtaja Kenraali Salem Idris. Näyttää olevan varsin läheistä yhteistyötä.




Ensimmäisen kerran USA liittolaisineen hyökkäsi Libyaan 1986. Hyökkäyksen syyt olivat täysin kyseenalaisia. USA:n silloinen presidentti Ronald Reagan syytti Libyan presidentti Muammar Gaddafia terrori-iskuista. Näistä ei ollut minkäänlaisia todisteita. Toisen kerran USA liittolaisineen hyökkäsi 2011. Tässä yhteydessä Gaddafi surmattiin varsin raa'asti. Tämän jälkeen Libya on ollut kaoottisessa tilassa. Barack Obama on sanonut katuvansa  tuota hyökkäystä ja pitävänsä sitä suurimpana virheenä virkauransa aikana. Libyasta on muodostunut uusi terrorismille altis alue ja sanotaan, että Isis on siirtymässä sinne.

Isisin ideologia perustuu sunni-islamilaiseen wahhabismiin, joka on nykyisin myös Saudi-Arabian valtauskonto. Isis käyttää hallitsemissaan kouluissa saudiarabialaisia koulukirjoja. huomattava osa Isisin joukoista ja aseistuksesta on tullut Saudi-Arabiasta. Mm. Kemiallisissa aseissa, joita on käytetty Irakissa ja Syyriassa on ollut saudiarabialaisia merkintöjä. Moraalikäsitykset ja rankaisumenetelmät ovat melko samanlaisia. Isis katsoo kaikkien muidenkin muslimien olevan vääräuskoisia ja kohtelee heitä sellaisina. Rankaisumenetelmät ovat hyvin raakoja, kuten olemme saaneet nähdä ja kuulla. Näihin kuuluvat orjuuttaminen, ristiinnaulitseminen, mestaukset eri menetelmin, mm. kaulan katkaiseminen, elävältä polttaminen, hukuttaminen, hengiltä kivittäminen jne, ruumiinjäsenten silpomiset, joihin kuuluu esim. silmien poistaminen, jäsenten katkominen, jne. Kaikki vääräuskoiset ansaitsevat kuoleman. Seksiorjiksi myydään vääräuskoisia naisia ja alaikäisiä tyttöjä, jopa 9-vuotiaita.


Tämä kuva on otettu Saudi-Arabiassa.


Tämä kuva on otettu Saudi-Arabiassa. Ihmisiltä pistetään päät poikki.


Tyypillinen Isisin välittämä kuva. Punaiset haalarit on otettu USA:n Quantanamo Bayn vankileireiltä saadun esikuvan mukaan. Näitä Isisin teloitusvideoita on netti pullollaan, joten en paneudu niihin lähemmin.


Isisin teloitus.



Isis opettaa jo lapsesta asti käyttämään veistä.


Kuvat ovat netissä olevalta videolta. Pää todella lähtee irti.

Isis taistelee sekä Irakin että Syyrian hallituksia vastaan, koska nämä ovat siialaisten käsissä. Saudi-Arabialla on esitetty olevan kaksijakoinen suhtautuminen Isisiin. Maa näyttää tukeneen Isisiä sen taistelussa vääräuskoisia siioja vastaan. Isisillä on vahva kannatus Saudi-Arabiassa. Tutkimusten mukaan 92 prosenttia pitää Isisiä islamin ja islamilaisten lakien ja arvojen mukaisina. Lakien noudattaminen ja rankaisumenetelmät ovat hyvin samanlaisia.  Saudi-Arabiassa naisten asema on hyvin alisteinen. Naiset saivat äänioikeuden vasta vuonna 2015. Naisilla ei ole oikeutta esim. ajaa autoa jne. USA:lla on varsin läheiset suhteet Saudi-Arabiaan.


Obama äskeisellä matkallaan Saudi-Arabiassa

Turkilla on vahva osuutensa Isisin toiminnassa. Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin hallinto on jo pitkään ajanut Syyrian presidentin Assadin syrjäyttämistä. Isis saa Euroopasta ja Amerikasta yleensä Turkin kautta taistelijoita, jotka pääsevät vaivatta Syyriaan tai Irakiin Turkin rajan yli. Mutta tapahtuu myös täysin päinvastoin eli Isisin taistelijoita soluttautuu Euroopan maihin ja muualle Turkin kautta. Näiden tarkoituksena on suorittaa sitten terrori-iskuja sopivan tilaisuuden tullen. Tosin Turkki ei ole ainoa reitti terroristeille. Myös Libyan kautta pakolaisten joukossa saapuu todennäköisesti terroristeja Eurooppaan. Näitä iskuja emme ole vielä nähneet mm. Pariisissa tai Brysselissä.

Turkilla on myös toinen merkitys Isisin tuelle. Isisin taisteilijoiden on todettu käyvän Turkissa mm. lomilla "lepäämässä", saamassa turkkilaisissa sairaaloissa hoitoa haavoihinsa ja saavan aseistusta Turkin kautta. Isis on hallinnut merkittäviä öljykenttiä ja öljyjalostamoja valtaamillaan alueilla Irakissa ja Syyriassa. Iisis myy öljynsä pääasiassa Turkin kautta. Arvioitiin, että Isis sai varoja yli miljoona dollaria joka päivä. On todettu, että Turkin presidentin poika Bilal Erdogan on sekaantunut tähän öljykauppaan. Siksi rajaa ei olla oltu halukkaita sulkemaan. Lisäksi Isis on hankkinut varoja salakuljetuksella ja myymällä arvokkaita antiikkiesineitä Turkin kautta. Turkki tukee turkmeeneja, jotka ovat Syyrian etninen vähemmistö, jolla on turkkilaiset sukujuuret. Nämä usein taistelevat Isisin puolella Syyrian hallitusta vastaan. Heillä on ollut täysin vapaa kulku läpi Turkin rajan.

Kolmas seikka on taistelu kurdeja vastaan. Kurdit ovat etninen ryhmä Irakin, Iranin, Turkin ja Syyrian alueella. Kurdit ovat taistelleet tehokkaasti Isisiä vastaan. Turkki suorittaa etnisiä puhdistuksia kurdeja vastaan ja on jopa hyökännyt Irakin puolelle tuhotakseen kurdeja. Voidaan puhua, että Turkki harjoittaa kansanmurhaa varsinkin omalla puolellaan rajaa.

Ongelmalliseksi tämän tekee se, että Turkki on Naton jäsen ja on osoittautunut että Nato on täysin puolueeton ja aseeton Turkin toiminnan suhteen. Edes USA ei ole asettanut mitään rajoja Turkin toiminnalle. Herää kysymys onko tämä tarkoituksellista?

On todettava, että jokaiseen alueeseen, johon USA liittolaisineen on hyökännyt väkivaltaisesti on muodostunut alusta terrorismille. Hyökkäyksien vaikutuksesta valtioiden hallintorakenteet on tuhottu ja se on muodostanut tilanteen, jota kansainvälinen terrorismi on käyttänyt hyväkseen. USA:n yritykset liittolaisineen estää tai tuhota terrorismia ovat olleet varsin heikkoja ja epäonnistuneita. Itse asiassa terrorismi on vain kasvanut näillä  alueilla. Tyypillisesti usein USA:n toiminta, aseiden ja rahojen jakaminen on valunut suoraan terroristeille. Joissakin tapauksessa esimerkiksi Afganistanissa ja Syyriassa USA on suoraan tukenut terroristisia järjestöjä. On sääli, että Suomikin on mukana tässä toiminnassa ainakin Afganistanissa.

Meille Euroopassa tämä näkyy lähinnä pakolaisongelmana. Juuri niistä maista, joihin USA liittolaisineen on hyökännyt, virtaa nyt pakolaisia Eurooppaan. USA ja sen liittolaiset eivät ota mitään vastuuta tästä. Pakolaisvirta voi vielä todennäköisesti kasvaa voimakkaasti.

Isisillä on käytössään oma valuutta. Ihmeellistä siinä on teksti, joka on selvennetty toisessa kuvassa.



THE UNITED STATES OF AMERICA

Seuraavat kuvat ovat Suomessakin esitetystä dokumentista, jonka syyrialaiset naiset ovat salaa kuvanneet Syyriassa Isisin hallitsemalla alueella. He itse kommentoivat tapahtumia.




Viime vuoden (2015) syyskuussa koko maailmalle yllätyksenä tuli venäläisten joukkojen tulo Syyriaan. Venäläiset tulivat presidentti Basar al Assadin pyynnöstä. Viiden kuukauden aikana yhteistyössä Syyrian joukkojen kanssa saavutettiin huomattavia tuloksia. Tuntuu kuin Isisin selkäranka ainakin Syyriassa olisi murtunut. Syyrian  hallituksen joukot yhteistyössä Venäjän armeijan pommitusten kanssa ovat vallanneet takaisin kaupunki kaupungilta huomattavia alueita. Isis pakenee alueelta. Merkkejä on, että Isisin toimintaa ollaan siirtämässä Libyaan. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että viime aikoina USA on lähettänyt ja aikoo lähettää lisää erikoisjoukkoja Syyriaan. Näitä presidentti Assad ei ole pyytänyt alueelle. Tämä voi aiheuttaa lisää epävakautta Syyriassa. USA on ilmoittanut, että tarkoituksena on auttaa kurdeja. Tämä on ristiriidassa Turkin hallinnon kanssa. Lisäksi herää kysymys onko USA:n toiminta avointa vai onko takana jotain ihan muuta, onko kysymys ihan jostain muusta? Jotenkin tuntuu, ettei tähän voi luottaa. Se voi merkitä vanhan kokemuksen mukaan lisää väkivaltaisuuksia. Tosin hyvin positiivista on, että erilaiset ryhmittymät ja järjestöt ovat solmineet rauhansopimuksia tai yhteistyötoimintaa Syyrian hallituksen ja joukkojen kanssa.


Isis käyttää lapsityövoimaa. Lapsisotilaita





Jo nuorena sinun on vitsasi väännettämän







Ei kommentteja: