torstai 9. kesäkuuta 2016





LUIN KIRJAN







Luin toukokuussa kirjan "Olin Isisin vanki, Nuoren jesiditytön kauhujen kuukaudet". Kirjan ovat kirjoittaneet Farida Khalaf ja Andrea C Hoffman. Kirjan alkuperäinen nimi on "Das Mädchen das den IS besiegte". Kirjan on suomentanut Anne Mäkelä. Kirja perustuu Farida Khalafin omakohtaisiin kokemuksiin. Kirja on ensimmäinen, joka kertoo Isisistä ja sen toiminnasta sisältäpäin.

Farida asui pienessä Kocho-nimisessä jesidikylässä Pohjois-Irakissa 17-vuotaaksi asti. Alueen asukkaat elivät rauhassa, viljelivät maata ja kävivät kauppaa. Vuonna 2014 Isis-terroristijärjestö alkoi vallata Pohjois-Irakia ja lähestyi aluetta, jossa kylä sijaitsi. Ainoa kehen alueen asukkaat voivat luottaa ovat kurditaistelijat. Amerikkalaisista tai irakilaisista sotilaista ei ollut mitään apua. Sitten eräänä aamuna kurditaistelijat ovat poissa.

Isis taistelijat tulivat kylään. Heti ensimmäiseksi tapettiin kylän kaikki miehet ja pojat. Nuoret tytöt ja naiset 9-vuotiaista lähtien erotettiin muusta perheestä ja suljettiin suureen varastohalliin. Jos joku vastusteli hänet hakattiin, pahoinpideltiin muiden edessä. Jos muu ei auttanut käytettiin kiväärinperiä. Hentojen tyttöjen vastustelu oli toivotonta. Halliin tuotiin lähialueen kylistä muita samanikäisiä tyttöjä ja naisia. Sitten heidät kuljetettiin busseilla Syyriaan Raggan kaupunkiin. Alkoi orjamarkkinat. Tyttöjä myytiin Isis-taistelijoille. Neitsyet ja kauniit tytöt olivat hinnaltaan arvokkaimmat. Heitä myytiin kuin karjaa. Tytöt asetettiin riviin valikointia varten. Tarkastelu saattoi olla perinpohjaista ja valinta oli huolellista. Hinta määräytyi laadun mukaan ja hinnoista neuvoteltiin. Kauppaa käytiin niin yöllä kuin päivälläkin. Koska tahansa saattoi ostaja tulla valitsemaan parhaat päältä. Jotkut ostivat useita tyttöjä kerralla. Ostajat olivat Isis-taistelijoita tai heidän johtajiaan.

Isis on USA:n luomus, kuten olen jo aikaisemminkin kirjoittanut. Jos USA ei olisi hyökännyt Irakiin ei olisi Isisiäkään olemassa. Hajottamalla vallitsevan vahvan hallitusjärjestelmän Irakiin luotiin kaaottinen tila, joka mahdollisti Isisin tapaisen terroristijärjestön syntymisen ja leviämisen. Toinen tekijä on USA:n toiminta Syyriassa. Vuonna 2011 USA sytytti ns. arabikevään ympäri Arabimaailmaa. Se levitettiin myös Syyriaan, josta muodostui USA:lle eräs pääkohde. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA muodosti maailmanlaajuisesti suurimman operaationsa Syyriassa kouluttamalla 10 000 taistelijaa Syyrian sotanäyttämölle ja käytti yli 500 miljoonaa dollaria horjuttaakseen presidentti Basar al Assadin hallintoa. Taistelut muodostuivat sisällissodaksi. Sekasortoinen tilanne johti siihen, että erilaiset terroristijärjestöt ja ennen kaikkea Isis pääsivät käyttämään tilannetta hyväkseen. Näin nämä kaksi aluetta, joissa USA oli romahduttanut hallintorakenteet, muodostuivat Isisin pääalueiksi. Nämä alueet ovat siis Irak ja Syyria. Tuntuu siltä, että USA aiheuttaa toiminnallaan jatkuvasti maailmanlaajuisesti hirveitä ongelmia, joita muut sitten joutuvat siivoamaan.

Kolmas alue on Libya. Hyökkäämällä Libyaan USA liittolaisineen muodosti  maahan täysin hallitsemattoman alueen, josta sanotaan, että Isis on siirtämässä toimintaansa sinne. Kirjassa kerrotaan paljon Libyasta tulleista Isis-taistelijoista. Saudi-Arabiassa, Qatarissa ja Turkissa harjoitetaan samaa uskontoa kuin Isis. Paljon terroristeja on tullut juuri näistä maista. Samaten näyttää siltä, että Saudi-Arabiasta ja Qatarista on tullut myös aineellista apua ja Saudi-Arabiasta mm. kemiallisia aseita. Tämä sen lisäksi, mitä on tullut Irakin alueen asevarastoista ja myös USA on tuonut aseita Syyriaan.

Ainoa tehokkaasti Isisiä vastaan taisteleva osapuoli ovat olleet kurdit. Amerikkalaisten toiminta liittolaisineen tämän kahden vuoden aikana on ollut varsin tehotonta. Liekö tämä tahallista. Syksyllä 2015 Venäjä siirtyi Syyriaan taistelemaan terroristeja vastaan. Toiminta on ollut tehokasta. Tuntuu kuin Isisin selkäranka olisi murtumassa alueella. Suuret alueet Syyriassa on vapautettu terroristeista. Vaikeutena venäläiset kertovat olevan erottaa terroristit amerikkalaisten tukemista ns. "demokraattisista" voimista. Usein nämä "demokraattiset" voimat toimivat yhteistyössä Isisin kanssa. Toinen vaikeus on se, että terroristit käyttävät siviilejä kilpenä, joten on tietenkin mahdotonta aina välttyä siviilien kuolemalta.

Venäjä on pyytänyt yhteistyötä ja liittymistä yhteiseen rintamaan taistelussa Isisiä vastaan. USA liittolaisineen on kieltäytynyt tästä. Tosin jonkin asteista koordinointia on tapahtunut. Turkin raja on ollut avoin Isisin toiminnalle. Isisin taistelijoilla on ollut vapaa kulku rajan yli molempiin suuntiin. Kauppaa on käyty vapaasti Turkin kautta. Isis on rahoittanut toimintaansa myymällä mm. öljyä ja historiallisia taideaarteita juuri Turkin kautta. Isis saa taistelijoita Euroopasta ja maailmalta nimenomaan Turkin kautta. Lisäksi materiaalitoimitukset Isisille tapahtuvat Turkin kautta. Turkki tekee kansanmurhaa kurdeja vastaan. Hauskana yksityiskohtana voinen kertoa, että Turkki ampui 26.5.2016 kurdeina pitämiä taistelijoita Irakin alueella, mutta nämä olivatkin amerikkalaisia valiojoukon sotilaita, jotka olivat naamioituneet kurdeiksi. USA on ilmoittanut, että heillä on oikeus naamioitua ihan keneksi he haluavat.

Tämmöiset kurdien vastaiset kansanmurhat on lopetettava! Tämä ei ole suinkaan ensimmäinen kerta, kun Turkki suorittaa kansanmurhaa. Juuri 2.6.2016 Saksan parlamentti äänesti yksimielisesti Turkin suorittaneen armenialaisten kansanmurhan v. 1915, jolloin turkkilaiset tappoivat 1,5 miljoonaa armenialaista. Nykyään Turkki yrittää samaa kurdeja kohtaan. Tulen kirjoittamaan tästä myöhemmin.

Terroristien tuhoamiseksi tärkeimpiä seikkoja on Turkin rajan sulkeminen. Toinen tärkeä seikka on voimien yhdistäminen taistelussa Isisiä vastaan. Syyriassa hallituksen voimat voisivat toimia yhdessä USA:n tukemien ns. "demokraattisten" voimien kanssa ja vasta kun Isis on ajettu Syyrian alueelta voitaisiin demokraattisesti ilman aseita päättää yhdessä Syyrian hallinnosta. Näin on presidentti Assad ehdottanut. Tämä kuvio ei nähtävästi sovi USA:lle.

Tärkeää olisi saada myös estettyä uusien taistelijoiden ja rahan tulo Saudi-Arabiasta, Turkista, Egyptistä, Libyasta, Tunisiasta, Marokosta ja Jordaniasta. On sanottu, että kaikkiaan taistelijoita tulee 81 Arabimaasta. Suurin osa terroristeista tulee yhä tänä päivänäkin joka päivä Turkin kautta.


Kirjassa kirjoitetaan:
"Mitä tuo oikein tuijottaa eteensä?" Galib kysyi.
"Ei aavistustakaan. Tyttö on kuulema vähän hullu mutta silti suloinen. Minä otan sen", emiiri sanoi. "Sinä saat toisen tytön."
Galib kiitteli toistamiseen. Hänellä ja hänen pomollaan ei  näytä olevan minkäänlaisia tunnontuskia lahjoittaa tai saada lahjaksi ihminen. Me olimme heille esineitä, joiden piti tuottaa heille huvia ja joita saattoi mielensä mukaan ostaa, myydä tai vaihtaa keskenään. Tapoihin kuului palkita taistelijoita erityisistä ansioista, ja palkintona olimme me. Tunteillamme ei ollut mitään merkitystä.

Nuoret tytöt toimivat lähinnä seksiorjina, mutta he joutuivat myös siivoamaan ja pesemään omistajansa pyykit. Kun heidät ostettiin ja myytiin sitä mukaa hinta aleni. Lopulta 50 dollarilla sai ostaa hyvin käytetyn tytön. Nuorimmat olivat 9 vuotiaita. Kirjan kokemusten kirjoittaja oli 17 vuotias ja hänen yksi tovereistaan 12 vuotias. Periaatteessa kaikki olivat vielä lapsia. Kuukausien ajan Farida eli maanpäällisessä helvetissä. Häntä kaupattiin mieheltä toiselle, hakattiin ja raiskattiin loputtomasti. Absurdina yksityiskohtana Faridan neljäs omistaja polvistui aina rukoukseen ennen orjansa raiskaamista.

Farida onnistui pakenemaan muutaman muun tytön kanssa ja pääsemään pakolaisleirille. Sieltä hän pääsi Saksaan. Nykyään hän jatkaa opintojaan Saksassa. Hänen osoitteensa on salainen turvallisuussyistä. 

Kirja päättyy lauseisiin;
"Tyttö, joka päihitti Isisin ja onnistui pakenemaan orjuudesta, kamppailee itsensä kanssa. Hän kamppailee hyväksyäkseen kokemansa kauhut osaksi menneisyyttä ja pystyäkseen jatkamaan elämäänsä pystypäin. Se vaatii aikaa. Olen silti varma, että Farida voittaa tämänkin kamppailun. Minulla on ollut suuri kunnia saada auttaa häntä siinä."

                                                                                       Andrea C. Hoffman



Ei kommentteja: