keskiviikko 15. kesäkuuta 2016





MAAILMAN AGGRESSIIVISIN VALTIO




Tsar bomba, maailman voimakkain pommi toistaiseksi.


Mikä on nykyään maailman aggressiivisin valtio? Ei, ei se ole Venäjä. Eikä se ole Kiina. Ylivoimaisesti aggressiivisin valtio tällä hetkellä Amerikan Yhdysvallat eli siis USA. Jos katsoo rehellisesti toisen maailmansodan jälkeistä maailmaa, ylivoimaisesti eniten aggressiivista toimintaa on harjoittanut USA. Jo lähtökohtana USA on aggressiivinen ja väkivaltainen yhteiskunta. Jo syntyessään se tuhosi alkuperäiskansan melkein sukupuuttoon tappamalla melkein kaikki intiaanit ja riisti samalla heidän maansa. Tätä voi kutsua kansanmurhaksi. Sitten tämä yhteiskunta harjoitti toisen kansan alistamista orjuuttamalla tummaihoiset. Heitä rahdattiin väkisin meren yli Afrikasta toiseen maanosaan palvelemaan "ylempiarvoisia" valkoisia yhdysvaltalaisia. Heitä kuoli ja tapettiin siinä ohella kymmeniä tuhansia. Joten jo lähtökohtaisesti yhteiskunta pohjautuu aggressiivisuudelle. Kirjoitan tässä nyt kuitenkin lähinnä toisen maailmansodan jälkeisestä maailmasta ja tapahtumista.

Nyt kirjoitan varmasti paljon semmoisia, mikä on aika yleisesti tiedossa, mutta varmasti myös semmoista, mitä ei tule useinkaan ajatelleeksi. USA:n hegemonia tiedotusalalla Länsimaissa ja maailmalla on ylivoimaista. Propaganda on luotu voimakkaaksi aseeksi, jota USA:n erilaiset poliittiset laitokset, keskukset ja vakoilujärjestelmät levittävät järjestelmällisesti. Usein käytetään ihan julkisia tiedotusvälineitä. Näissä totuutta kierretään, valehdellaan ja vääristellään surutta ja tarkoituksella määrätietoisesti tarpeen mukaan. Toisinajattelijat vaiennetaan tai ei anneta julkaisukanavia. Heitä sensuroidaan eri tavoin ja heidän elämäänsä vaikeutetaan.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat oli ainoa maa, jolla oli ydinaseet. Toistaiseksi USA on ainoa valtio, joka on todella käyttänyt ydinaseita. On sanottu, että Hiroshimaan ja Nagasakiin pudotetut pommit oli itse asiassa tarkoitettu näyttämään Neuvostoliitolle "mistä kana kusee". Sodan lopputulokseenhan niillä ei enää ollut mitään vaikutusta.

Kenellekään ei kai ole epäselvää, että USA suunnitteli tuolloin vakavasti ydinhyökkäystä Neuvostoliittoon tarkoituksena tuhota Neuvostoliitto valtiona. Yhdysvaltain silloinen presidentti Harry S Truman kenraaleineen oli sitä mieltä, että ns. "Trumanin opin" mukaisesti  tämä oli loistava keino päästä pahasta. Kohteet oli tarkkaan valittu, mutta onneksi Neuvostoliitto ehti kehittää omat ydinaseensa 1949 ja vetyaseensa 1955.

Kylmän sodan aikana vallitsi kauhun tasapaino ja tämä piti maailman suhteellisen rauhallisena. Uhkakuva oli siinä, että ydinaseita oli niin paljon, että niillä olisi voitu tuhota koko elämä maapallolta. Neuvostoliiton hajottua oletetaan, että tilanne on muuttunut, mutta ei oteta huomioon, että Venäjällä on tällä hetkellä itse asiassa enemmän ydinaseita kuin USA:lla. Tunnemme kaikki valtiot, joilla on ydinaseita. Vaikka Israel ainoana maana ei ole kieltänyt eikä myöntänyt, mutta ei ole mikään salaisuus, että sillä on varsin suuri ydinasearsenaali.

Ensimmäiset aggressiiviset interventiot toisen maailmansodan jälkeen olivat USA:n hyökkäykset Koreaan ja Vietnamiin. Korean sotaa käytiin 1950 - 1953. Koreaan jäi pysyvä poikkeustila, ja Pohjois-Koreaa vastaan käydään yhä voimakasta propagandasotaa. Vietnamista USA ajettiin häntä koipien välissä pellolle. Tästä voisi kirjoittaa paljonkin, mutta meille suomalaisille eräs seikka voisi olla kiinnostava. Meillä puhutaan yleisesti talvisodasta ja suomalaisten urheudesta. Mutta on olemassa ainakin yksi kansa, joka taisteli vieläkin urhoollisemmin ja voimakkaampaa vastustajaa vastaan. Meillä oli vastassa talvisotaan heikosti varustettu, huonosti koulutettu, johdettu ja informoitu Neuvostoliiton armeija. Oma armeijamme oli paremmin koulutettu, motivoitunut ja tottunut talviolosuhteisiin. Mutta loppujen lopuksi hävisimme kuitenkin talvisotamme ja  jouduimme tekemään välirauhan. Tämä tapahtui viime tipassa, sillä viikko tai pari sotaa lisää olisi romahduttanut puolustuksemme totaalisesti ja Suomi olisi miehitetty. Urheita olimme, mutta emme niin urheita kuin pohjoisvietnamilaiset.

USA kävi Vietnamin sotaa vuosina 1968 - 1975, mutta jo paljon ennen tätäkin Vietnamissa oli paljon amerikkalaisia "neuvonantajia". Pohjois-Vietnam oli eräs maailman köyhimmistä valtioista ja USA ehdottomasti maailman rikkain ja sillä oli parhaimmalla aseistuksella varustettu armeija. Vietnamiin pudotettiin enemmän pommeja, kuin koko toisen maailmansodan aikana yhteensä ja USA käytti lisäksi napalmia ja kemiallisia aseita. Silti tämä Pohjois-Vietnamin ryysyläisarmeija ajoi rikkaan Amerikan ulos ja voitti sodan. Tämä on jäänyt mustana tahrana USA:n historiaan. Maailman rikkain valtio kävi raakaa sotaa köyhää kansaa vastaa ja hävisi sen.


Kuuluisin kuva Vietnamin sodasta "Napalmityttö"



Kemiallisia aseita levitetään Vietnamissa;  Agent Orange myrkkyä.



Seuraava kohde olikin sitten Kuuba. Kuuba oli toiminut siihen asti lähinnä USA:n suurena pelikasinona ja ilotalona. Vuonna 1959 Fidel Castro suoritti Kuuban vallankumouksen syöksemällä diktaattori Fulgencio Batistan vallasta. Tähän vallankumoukseen osallistui myös kuuluisaksi idoliksi noussut lääkäri Che Guevara. USA julisti Kuuban kauppasaartoon, joka on jatkunut meidän päiviimme saakka, siis toistan, meidän päiviimme saakka! Vuonna 1961 Yhdysvallat organisoi Sikojen lahden maihinnousun, mutta tämä päättyi täydelliseen katastrofiin. Syksyllä 1962 USA havaitsi kauhukseen, että Neuvostoliitto oli rakentamassa ohjustukikohtia Kuubaan. Tämä oli Neuvostoliiton vastatoimi USA:n ohjustukikohdille, joita USA oli sijoittanut Turkkiin. Sanotaan, että maailma ei ole koskaan ollut niin lähellä atomisotaa, kuin tuolloin. Tämä on hyvä edelleen muistaa. Onneksi neuvottelujen avulla tilanne laukaistiin ja USA poisti omat ohjuksensa Turkista ja Neuvostoliitto Kuubasta.




 CHE!


Oma lukunsa ovat lukuisat interventiot, vallankumoukset ja vallankaappaukset Latinalaisen Amerikan maissa. Jo paljon aikaisemmin USA oli harjoittanut aggressiivista toimintaa niissä, mutta keskityn nyt tässä vain toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan. Tällaisia sotilaallisia interventioita Kuuban lisäksi olivat Panama, Chile, Nicaragua, Grenada, Guayana ja Dominikaaninen tasavalta ja monia muita. On viitteitä siitä, että CIA osallistui kuuluisan Chilen presidentin Salvador Allenden vastaiseen sotilasvallankaappaukseen ja samalla presidentin murhaan. USA on salaa murhannut useita Latinalaisen Amerikan presidenttejä sekä johtajia ja yrittänyt lukuisia kertoja murhata Kuuban presidentin Fidel Castron, mutta yhä hän on hengissä (15.6.2016) vaikka useimmat murhaa yrittäneet ovat jo kauan olleet tuonelan perukoilla.


Salvador Allende


Venäjän toimet aggressiivisuuden alalla ovat huomattavasti vaatimattomampia. Kaikki tuntevat Neuvostoliiton käymän sodan Afganistanissa 1979 - 1989. Sen lisäksi muistetaan Unkarin Kansannousun tukahduttaminen 1956 ja Tsekkoslovakian miehitys 1968. Mutta on muistettava, että Venäjä tänään on ihan eri asia kuin Neuvostoliitto. Tämä pakkaa meiltä suomalaisilta ja monilta muiltakin varsin usein unohtumaan.

Neuvostoliiton hajottua Venäjä vajosi varsin syvään alennustilaan. Tältä ajalta muistetaan Tsetsenian sodat, joita käytiin itse asiassa kaksi, ensimmäinen 1994 - 1997 ja toinen noin 1999 - 2009. Sota alkoi kun islamilaiset tsetseeniterroristit aikoivat käyttää Venäjän heikkoutta hyväkseen ja perustaa islamilaisen tasavallan nimeltään "Pohjois-Kaukasian islamilainen tasavalta", jonka tarkoituksena oli laajentua kaikkiin lähitasavaltoihin. Tämä oli periaatteessa samanlainen kuin Isisin yritys perustaa kalifaatti Irakiin, Syyriaan ja lähialueille. Yhteyksiä oli muihin maailman terroristijärjestöihin, joita myös osallistui taisteluihin. Toiminta oli hyvin raakaa ja vähän samanlaista kuin Isisin toiminta nykyään. Esimerkiksi venäläisiä vangiksi saatuja sotilaita nyljettiin elävältä tai pää leikattiin irti tai heitä haudattiin elävältä maahan.  Järjestettiin terrori-iskuja ympäri Venäjää, joista muistetaan bussikaappaus Mineraljnie Vodassa, panttivankidraama moskovalaisessa teatterissa 2002, Beslanin koulukaappaus 2004, jossa kuoli 340 lasta, erilaiset pommi-iskut metroissa ja rautatieasemilla jne. Siis aivan eri luokkaa kuin iskut Pariisiin, Brysseliin tai nyt Orlandoon (tässä kaipaisin lukijoilta jonkinmoista suhteellisuudentajua).Onneksi venäläiset yhdessä tavallisten tsetseenien kanssa saivat terroristit kukistettua. Maailmalla länsipropaganda yritti värittää terroristien taisteluja jonkinlaiseksi itsenäisyystaisteluksi. Nykyään alueella on varsin rauhallista.


Tsetsenian pääkaupunki Grozni nykyään.


Seuraavaksi onkin sitten otettava esille Georgian (Gruusian) sota 2008, joka kesti viisi päivää. Aikaisemmin Georgiaan kuuluneet Etelä-Ossetia ja Abhasia ovat Neuvostoliiton hajottua aina halunneet kuulua Venäjään. Erinäisten konfliktien jälkeen vuonna 1991 Etelä-Ossetiassa oli rauhaa turvaamassa 500 venäläistä rauhanturvaajia. Vuonna 2004 Georgian presidentiksi valittiin Yhdysvalloissa opiskellut Mikheil Saakashvili. Vuonna 2006 Etelä-Ossetiassa pidettiin kansanäänestys, jossa 99 prosenttia kansasta äänesti itsenäisyyden puolesta ja tämä siis tarkoitti eroamista Georgiasta. Yli puolet Etelä-Ossetian asukkaista on myös Venäjän kansalaisia - heillä on siis kaksoiskansalaisuus.



Georgiassa oli tuolloin ainakin tuhat, varmasti enemmänkin, Yhdysvaltain armeijan kouluttajaa kouluttamassa Georgian armeijaa. Saakashvili oli luvannut palauttaa Georgian reuna-alueet takaisin maansa valvontaan. Tästä alkoi Georgian varustautuminen ja koulutus Yhdysvaltain armeijan avustuksella. Sitten 7. elokuuta 2008 Georgian armeija hyökkäsi Etelä-Ossetiaan. Mutta Venäjän armeija yllättäen ei enää ollutkaan niin heikossa tilassa, kuin aikaisemmin. Silloisen presidentin Dmitri Medvedjevin käskystä Venäjä antoi Georgialle turpaan. Abhasia käytti myös tilannetta hyväkseen. Molemmat alueet julistautuivat itsenäiskiksi. Venäjä lisäksi myös jotkut maat ovat tunnustaneet itsenäisyydet. Molemmat maat ovat ilmoittaneet halustaan liittyä Venäjään, mutta toistaiseksi Venäjä ei ole hyväksynyt ajatusta. Nykyään Georgian ja Venäjän suhteet ovat parantuneet. Diplomaattiset suhteet toimivat normaalisti.


Georgian sodassa on yhä selvittämättä, mikä osuus Yhdysvalloilla oli sodan syttymisessä? Yllyttikö USA moiseen toimeen? Joka tapauksessa Saakashvili joutui myöhemmin oikeuteen Georgiassa ja syytteisiin, joista sai 27 vuoden vankeustuomion. Hän pakeni Yhdysvaltoihin ja sieltä edelleen Ukrainaan, jossa sai Ukrainan kansalaisuuden ja elelee nykyään suurmiehenä Ukrainan sekavissa oloissa. Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin.

Ukrainan sekavia oloja olen käsitellyt muutamissa aikaisemmissa blogikirjoituksissani, kuten sisällysluettelossa näkyy. Tulen edelleen kirjoittamaan aiheesta. Tällä hetkellä näyttää, että USA on kaiken takana tarkoituksella saada Venäjä syylliseksi ja heikentää Venäjän vaikutusvallan kasvua maailmassa, varsinkin Euroopassa. Joten tästä aiheesta tällä kertaa ei sen enempää.

Kiinan toimet toisen maailmansodan jälkeen ovat aika tavalla keskittyneet sisäiseen kehittykseen. Mao Zedong voitti Guomintangin joukot 1949 ja perusti Kiinan kommunistisen kansantasavallan. Kiina osallistui Korean sotaan Pohjois-Korean puolella ja Vietnamin sotaan Pohjois-Vietnamin puolella. Kiinalla oli pieniä rajariitoja Ussurjoella Neuvostoliiton kanssa 1960 luvun loppupuolella. Rajakahakoille tuli loppu 2004, jolloin Venäjä luovutti yksipuolisesti kaikki Kiinan vaatimat alueet Kiinalle. Muuten Kiina on elänyt aika rauhallista ja aggressiivitonta aikaa nykyään. Kiinasta on kehittynyt yksi maailman vaikutusvaltaisimpia tekijöitä, jota USA:kin kavahtaa. Kiinan ja Venäjän välit ovat tänä päivänä loistavat, mistä olen henkilökohtaisesti hyvin iloinen.

Muita aggressioita ovat osoittaneet tänä aikana Britannia Falklandin sodalla Argentiinaa vastaan 1982 ja osallistumalla lukuisiin USA:n järjestämiin konflikteihin. Ihmettelen, mitä hittoa Britannia tekee Argentiinan rannikolla sijaitsevilla saarilla? Myös Irlannin itsenäisyyttä ajavien kanssa on taisteltu. Israel on käynyt lukuisia sotia ja konflikteja ympärillään olevien valtioiden kanssa. Intian ja Pakistanin välillä on käyty kahinoita. Kaikki tämä on kuitenkin mitätöntä USA:n aggressioiden rinnalla.


Brittiläinen fregatti saa täysosumat Argentiinan pommeista.


USA on jatkanut yhä tätä aggressiivista toimintaa hyökkäämällä mm. Jugoslaviaan, Afganistaniin, Irakiin, Syyriaan, Libyaan jne.  On laskettu, että Yhdysvallat toisen maailmansodan jälkeen on käynyt ainakin 113 sotaa tai konfliktia eri puolilla maailmaa. Kaiken takana on raha. Yhdysvaltain supervalta-asema on edellyttänyt alkuperäiskansojen maaomaisuuden valloittamista ja niiden luonnonvarojen ryöstämistä, kansojen orjuuttamista väkivalloin. Rahan saamiseksi valtiollisen herruuden jatkaminen on edellyttänyt ns. "amerikkalaisen elämäntavan ja amerikkalaisen demokratian" levittämistä koko maailman mittakaavassa. Tämä mahdollistaa valheellisen oikeutuksen käyttää väkivaltaa vastustajia kohtaan, vaikka todellisuudessa kysymys on siis rahasta. Tämä edellyttää sotilaallisen ja taloudellisen hegemonian säilyttämistä vaikka väkivalloin.

Argumentaatiot "Jos et ole meidän puolellamme olet meitä vastaan" ja "Pahuuden valtakunnat", joiksi on julistettu aikojen kuluessa mm. Neuvostoliitto, Venäjä, Kiina, Pohjois-Korea, Irak, Iran, Libya, Syyria jne. ovat älyttömyydessään huippuluokkaa. Mutta ne menevät USA:n sisäpolitiikassa täydestä ja suuressa määrin myös ulkomailla. Propaganda  on tehokas ase. Pelko on tehokas ase. Tämä on hyvin vaarallista. Tämä sulkee puolueettomuuden pois mahdollisuuksista tai erilaisten kansojen erilaiset kulttuurilliset näkemykset maailmasta tai elämästä. Tämä on useimpien USA:n aggressioiden syy ja seuraus. Aikoinaan, kun YK perustettiin Toisen maailmansodan jälkeen 1945 ajateltiin, ettei koskaan enää sodita. Asiat ratkaistaan neuvottelemalla. Joidenkin laskelmien mukaan USA on tappanut yli 20 miljoonaa ihmistä toisen maailmansodan jälkeen pelkästään 37 eri konfliktissa eri puolilla maailmaa. Todennäköinen luku on vielä paljon suurempi.
Tällä hetkellä maailmassa on nähtävissä USA:n hegemonian häviämistä. Kaksi erilaista kulttuuria Kiina ja Venäjä ovat voimakkaasti lisäämässä vaikutusvaltaansa. Tästä olen hyvin iloinen. Mutta USA:lle tämä on kauhistus, jota sen täytyy vastustaa aggressioilla, väkivallalla ja sillä uhkaamisella.  Tätä taustaa vasten ymmärtää paljon maailman tapahtumista. Palaan tulevissa kirjoituksissani asioihin...


Lippu puolitangossa 13.6.2016...







Ei kommentteja: