sunnuntai 13. marraskuuta 2016





TULEEKO MAAILMA YHTÄÄN PAREMMAKSI? 



Ensimmäistä kertaa maailman historiassa Venäjä on valinnut Yhdysvalloille presidentin. Tai näin ainakin moni uskottelee Yhdysvalloissa. Oli se sitten totta tai ei en oikein usko siihen. Venäjällä vähän naureskellaan asialle. Kirjoitellaan, kuinka ohjata  Yhdysvaltoja? Moni amerikkalainen oli hyvin yllättynyt ja järkyttynyt nykyisestä vaalituloksesta. Itsellenikin tulos oli täysi yllätys. Venäjän presidentti Putin oli yksi ensimmäisistä, joka onnitteli Trumpia vaalivoitosta. Trumpista tuli 45. Yhdysvaltain presidentti.

Tällä kertaa Yhdysvaltain koko historian ehdottomasti huonoimmista vaaliehdokkaista valittiin kuitenkin se vähemmän huono. Olin itse toivonut Trumpin voittoa, kun muuta mahdollisuutta ei kerta kaikkiaan ollut, mutta en tietenkään uskonut hänen mahdollisuuksiinsa. En tiedä voiko iloita siitä, että kahdesta mahdottoman huonosta vaaliehdokkaasta valitaan se vähemmän huono? Sadistisen psykopaatin ja valehtelevan hirviön Hillary Clintonin tilalle saatiin rahanahne, rasistinen, naisia halveksiva Donald Trump. Mutta ehkä maailmalle on parempi se, että Clintonin, joka on aggressiivinen luonne ja halveksii ihmiselämää ja halusi lisätä USA:n osallistumista erilaisiin maailmalla vallitseviin  konflikteihin, saatiinkin tilalle Trump, joka haluaa kääntyä enemmän USA:n sisäisiin asioihin. Perinteisestihän demokraatit ovat aina kääntäneet katseensa ulkomaailmaan, kun taas republikaanit sisäänpäin. Tämähän tietää sitä, että pahanvaltakunta, kuten entinen presidentti Ronald Reagan sanoi, pysyy enemmän rajojensa sisällä. Tämä tietänee muulle maailmalle parempia aikoja.

Niin sanottuun amerikkalaiseen "demokratiaan" kuuluu, että vähemmän ääniä saanut voi voittaa ja päästä presidentiksi. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta. Viimeksi näin tapahtui vuonna 2000, kun Bush voitti Al Goren, joka oli saanut puoli miljoonaa ääntä enemmän kuin Bush. Tämmöinen kaksivaiheinen äänestystekniikka ei mielestäni kuulu minkäänlaisen demokratian piiriin. Seurauksena nyt Yhdysvaltain historiassa ensimmäistä kertaa kaikki kolme astetta siis presidentti, kongressi ja senaatti ovat republikaanien käsissä. Tämä helpottanee Trumpin asemaa.

Koko vaalitouhu oli hyvin likaista peliä vaikka olikin koko maailman suurin Show. Jos sitä viitsi vähänkin seurata tunnelmat vaihtuivat vihasta suureen huvittuneisuuteen. Todellisuudessa Clinton kuuluisi vankilaan ja Trump hullujenhuoneelle. Trumpille tehtiin Venäjäyhteys ja Clintonille valtion salaisuuksien paljastamisuhka. Sähköpostikatastrofin lisäksi Clintonilla oli lähin neuvonantaja Huma Abedin, jolla on Yhdysvaltain kannalta arveluttava tausta. Hän on kotoisin Saudi-Arabiasta ja uskonnoltaan muslimi. Hänen taustastaan on löydetty yhteyksiä terroristijärjestöihin mm. Osama bin Ladeniin ja tämä ei ole satua. Abedin on päässyt Clintonin kautta käsiksi salaisiin papereihin. Sekä Clinton että Abedin liikkuvat yhä vapaalla jalalla. Moni muu olisi Yhdysvalloissa saanut jo 150 vuoden tuomion moisesta touhusta.



Clinton ja Huma Abedin.


Trump-raukan kohtalona oli taas joutua kohteeksi naisahdistelusyytteisiin ja mielikuvituksellisiin Venäjän yhteyksiin. Venäläiset kuulema hyökkäilivät digitaalisesti kaikenlaisiin amerikkalaisiin tiedostoihin ja se on todella rikollista toimintaa, kun taas amerikkalaisten NSA- vakoilutoiminta maailman kaikkia ihmisiä kohtaan on ihan normaalia ja laillista suojelutoimintaa. Sehän pitäisi kaikkien ymmärtää, jopa liittolaisten valtioiden päämiesten, joiden salat pääsevät NSA tiedostoihin. No onhan se hyväksyttävää toimintaa! Siinä mylläkässä jopa Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden unohti kaikki diplomatian säännökset ja ilmoitti julkisessa televisiolähetyksessä, että Yhdysvallat suorittaa lähiaikoina kyberhyökkäyksen Venäjää vastaan.

Mitä sitten Donald Trump lupaili, jotta pääsi presidentiksi? Lupaili tietenkin töitä kaikille ja itkumuuria Meksikon rajalle sekä häätää kaikki ulkomaalaiset, mullatit ym. pois maasta sekä estää tulon maahan, Amerikalle uutta rikasta nousua ja monia vastakkaisia lupauksia, joista kaikki tietävät, että niitä ei voi kukaan noudattaa. 

Kansainvälisesti hän lupasi, että USA:n ei pidä olla maailman poliisi vaan on ryhdyttävä etsimään ystävyyttä, ei konflikteja maailmassa, sekä uudenlaista Natokomentoa, jossa ei enää puolustettaisi Baltian maita ja jokaisen Natomaan olisi maksettava kulunsa täysimääräisinä. Miksi täytyisi riidellä Venäjän tai Kiinan kanssa? Tämä tietäisi sikäli hyvää, että Itämeri rauhoittuisi ja Baltian maiden sekä Suomen olisi parannettava suhteita lähinaapuriinsa Venäjään. Sanasta sanaan hän sanoi: "Maailman täytyy tietää, että me emme etsi vihollisia. Me olemme aina iloisia, kun vanhat viholliset tulevat ystäviksi. Haluamme elää rauhassa ja ystävyydessä Venäjän ja Kiinan kanssa. Meillä on eri näkökantoja, mutta emme saa olla vihollisia. Meidän täytyy löytää yhteiset lähtökohdat intresseillemme". Ukrainasta Trump sanoi, että se ei ole meidän ongelmamme vaan puhtaasti slaavilaisten ongelma, joka ei kuulu meille, ratkaiskoot slaavilaiset sen itse (USA on syytänyt Ukrainaan jo yli 5 miljardia dollaria saamatta mitään vastineeksi). Syyriasta Trump sanoi, että shiiojen ja sunnien ongelman ratkaiskoon Allah, ei kuulu meille. Terroristeista on päästävä eikä taisteltava presidentti al-Assadia vastaan.

Onhan Trump puhtaasti liikemies ja miljardööri. Tätä taustaa vasten ymmärtää hänen näkökantansa. Miksi pitää riidellä suurten valtioiden kuten Venäjän ja Kiinan kanssa, kun niiden kanssa voisi tehdä hyvää bisnestä? Kaikenlaiset sanktiot häiritsevät tätä toimintaa! Trump on sanonut: "Minulle on tärkeintä Amerikka ja Amerikan intressit, mutta olen valmis luomaan suhteet ja dialogin minkä tahansa maan kanssa, joka on valmis siihen". Tämä on hämmästyttävästi täsmälleen sanasta sanaan sama viesti, jonka Venäjän presidentti Putin on aikoinaan sanonut, kun korvaa sanan "Amerikka" sanalla "Venäjä". Trump on muuten niitä harvoja presidenttiehdokkaita, jotka ovat todella vierailleet Venäjällä ja viimeksi vuonna 2013.


Trump Venäjällä Moskovassa 2013.


Yhdysvallat ja maailma olivatkin sitten järkyttyneitä, kun kaikkien ennakkoennusteiden vastaisesti kahdesta äärettömän huonosta ehdokkaasta Trump voitti. Eurooppa oli jopa enemmän kadoksissa kuin demokraattinen puolue USA:ssa. Monet ilmoittivat, että maailma hajoaa. Lehdet kirjoittivat, että ollaan suorastaan shokissa. Ennen vaalien tulosta monet eurooppalaiset poliitikot olivat päästelleet suistaan sammakoita, joita katuvat nyt syvästi, heh! Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on sanonut, että Trump on sairas, häntä vaivaa antiliberaalinen virus. Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker oli kauhuissaan: miten maailman käy, jos täytyy taistella Trumpin kaltaisen populistin kanssa. Brittien Boris Johnsonin mielestä Trump ei ole järjissään, hän on petturi eikä ole kelvollinen USA:n presidentiksi. Brittien pääministeri Theresa Mayn mielestä Trumpin sanonnat ovat vaarallisia ja vääriä. Naton pääsihteeri Anders Rasmussenin mielestä Trump tekee tyhjiön, johon heti tulevat pahat ihmiset. Trump tekee maailmasta vaarallisemman. Myös Saksan Angela Merkel ja Ranskan presidentti François Hollande olivat päästelleet suistaan vastaavia möläyksiä. Vaalituloksen tultua ilmi kaikki ovat varsin hiljaisesti muuttaneet mieltään ja onnitelleet Donald Trumpia. Kaiken huippu oli Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov, joka poisti heti nettisivuiltaan alla oleva kuvan. Tässä on huomioitava, että Trump vaalikampanjansa aikana nimenomaan tunnusti Krimin kuuluvan Venäjään ja olevan osa Venäjää.



Entäpä USA? Moni sanoi, siis trumpfiilit, että tapahtui vallankumous, uusi aamunkoi. Toisaalta presidentti Obama itse on sanonut, että Trump ei ole kelvollinen presidentiksi. Trumpin puheilla ei saisi töitä edes marketista. Sekä Obama, että Trump ovat kritisoineet toisiaan varsin runsaasti vaalien aikana. Trump ja Obama tapasivat kuitenkin 11.11.2016. Tunnelma vaikutti vähän jäätävältä. Traditioksi muodostunutta yhteistä kuvaa häipyvän presidentin ja tulevan presidentin kanssa ei otettu. Tähän kiinnittivät lehtimiehet erityistä huomiota.



Muu Amerikka ottikin sitten Trumpin vastaan varsin kuumasti. Moni taiteilija oli ilmoittanut, että jos Trump valitaan he muuttavat maasta pois. Barbara Streisand Australiaan, moni muu Kanadaan, jonka maahanmuuttoviraston sivustot kaatuivat kyselyiden määrästä. Kaikkein hankalinta on kuitenkin laulajatar Cherillä, joka lupasi muuttaa Jupiteriin. Muualla maassa alkoivatkin sitten mielenosoitukset Trumpia vastaan. Tällaista ei ollakaan nähty sitten Vietnamin sodan. Jopa USA:n lippuja on poltettu. Tulee vain mieleen, että meilläkin olisi syytä poltella Suomen lippuja, kun meillä on näin huono hallitus ja presidentti, mutta ei, suomalaisia ei saa mikään liikkeelle.




 Mielenosoitukset ovat nyt jatkuneet vaalitulosten julkistamisen jälkeen joka päivä vähän joka puolella Yhdysvaltoja osin hyvinkin väkivaltaisina. Ihmisiä on pistetty putkaan suurin joukoin. Jotkut sanovat, että yhteiskunta on syvästi jakautunut. On alettu kerätä nimiä listoihin Trumpia vastaan ja nimiä on jo miljoonia. Jopa Kalifornia on uhannut erota Yhdysvalloista. Jotkut sanovat, että aika parantaa haavat.

Suomessa oltiin aivan yhtä pihalla ja järkyttyneitä kuin muuallakin Euroopassa. Presidenttimme Sauli Niinistö aivan vakavissaan sanoi, että Trumpin valinta presidentiksi voi lievittää Yhdysvaltain ja Venäjän välistä jännitettä ja jopa tarjota Venäjälle kunniallisen tavan vetäytyä Syyrian sodasta. Tämä osoittaa Niinistön täyttä tietämättömyyttä syistä, joiden takia Venäjä on Syyriassa. Terrorismin vastustaminen on aivan eri asia, kuin "kunniallinen vetäytyminen". Jospa käykin niin, että Yhdysvallat vetäytyy Syyriasta? Muut suomalaiset poliitikot olivat aivan yhtä sekopäisiä pääministeristä lähtien, kun katsoo heidän kommenttejaan tiedotusvälineistä. Eipä kukaan osannut varautua tai asennoitua Trumpin valintaan.

Britanniassa suoritettiin vastoin kaikkia odotuksia Brexit. Yhdysvalloissa valittiin vastoin kaikkia odotuksia presidentiksi Donald Trump. Edessä on vielä Ranska ja Saksa. François Hollandella ja Angela Merkelillä molemmilla on alhaisimmat kannatusluvut koko uriensa aikana ja luvut vain laskevat. Molemmissa maissa odotetaan yllättävää vallanvaihdosta. Lisäksi on vielä Ukraina, jossa pitäisi tapahtua jotain ja on tapahtumassakin riippuen Trumpin toiminnasta. Suomessa on historiansa huonoimpia hallituksia, jonka päätökset ovat mielipuolisia. Olisi aika tehdä jotain meilläkin.

Oma henkilökohtainen mielipiteeni ja toiveeni on, että USA:n suhteet Venäjään ja Kiinaan sekä muihin valtioihin paranevat. Trump on luvannut vierailla Moskovassa. Toivon, että Naton toiminta vähenee varsinkin Euroopassa ja Yhdysvallat vetää joukkonsa Itämereltä, Mustaltamereltä ja Kiinanmereltä. Lisäksi USA vähentäisi joukkoja Euroopasta ja lopettaisi toimet Ukrainassa. Maailma näyttäisi edes hivenen paremmalta ja näistä vaaleista muodostuisi kaikesta huolimatta jotain positiivista. Vaalipuheissahan puhutaan usein puutaheinää. Saattaahan olla, että toiveeni ovat liian optimistisia ja paljoa ei tapahdu. Ainakaan kovin nopeasti ei tapahdu. Vielä on aikaa presidentin vaihtoon. Mutta ainahan voi toivoa. Ehkä vaaleissa oli kyse vain protestista demokraatteja ja heidän politiikkaansa vastaan, johon on kyllästytty. Moni vertaa tapahtumaa Brexitiin. Trumpilla ei ole poliittista menneisyyttä eikä kokemusta. Palaan vielä kirjoituksissani asiaan.







Ei kommentteja: