sunnuntai 25. kesäkuuta 2017





MAAILMAN MAHTAVIN HENKILÖ OSA 1 




Maailman mahtavimmaksi henkilöksi on usein sanottu Yhdysvaltain presidenttiä. Nykyään kuitenkin alkaa yhä enemmän olla käsityksiä siitä, että asia ei ihan näinkään ole.  Tämä riippuu tietenkin sanojasta, sanojan paikasta ja asemasta maailmassa. Enkä tarkoita tällä pelkästään fyysistä sijaintia maailmankartalla. Donald Trump vietti syntymäpäiväänsä 14.6.2017 ja vuosia hän täytti 71 (synt. 14.6.1946). Häntä syytetään tyhmäksi, demagogiksi, hölmöksi, idiootiksi, rasistiksi, seksistiseksi, ksenofobistiseksi, itsekkääksi ahneeksi jne. Nämä ovat pelkästään lehdistössä esitettyjä käsityksiä. Häntä sanotaan myös vammaiseksi ankaksi. Nykyistä presidenttiä Donald Trumpia syytetään Venäjän hyväksi toimimisesta. Häntä syytetään venäläiseksi vakoilijaksi. Peräti 66 % amerikkalaisista uskoo näin.  Yhdysvallat on selkeästi jakaantunut kahtia. Osa kannattaa häntä, osa vihaa häntä. Tämmöinen kahtiajako rajoittaa presidenttiä suunnattomasti, eikä anna hänelle täyttä mahdollisuutta tehdä työtä normaalisti. Trump on joutunut kolossaalisen prässin alle.

Melania

Trumpista sanotaan, että hänen ainoa hyvä puolensa on hänen kaunis vaimonsa Melania. Vaimoa sanotaan maailman surullisimmaksi ladyksi. Hänestä sanotaan myös, että hän on hyvin viisas. Usein valtioiden päämiesten vaimot saavat myös paljon sellaista tietoa, jota heidän miehensä eivät saa. Esimerkiksi tavatessaan muiden valtioiden päämiesten vaimoja epävirallisissa keskusteluissa he voivat saada sellaisia tietoja, joita muuten ei ole mahdollista saada virallisia kanavia pitkin. Melania puhuu viittä kieltä, tosin amerikanenglantia aksentilla. Näyttää siltä, että hän antaa täyden tukensa miehelleen. Trumpilla on myös toinen nainen vierellään, hänen tyttärensä Ivanka, jolla on virallinen asema ja epäilemättä voimakas vaikutus Trumpiin. Mutta ei heistä nyt sen enempää.

Trumpin tytär Ivanka ja vaimo Melania.


Edellinen presidentti Barack Obama teki tarkoituksella Trumpille kolossaalisen määrän ansoja ja sudenkuoppia hankaloittaakseen hänen presidenttikautensa alkamista. Sen sijaan, että olisi pyrkinyt auttamaan uutta presidenttiä virassaan hän ryhtyi vaikeuttamaan tämän alkua kaikkien kykyjensä mukaan. En ryhdy luettelemaan niitä, mutta mielestäni tämä oli Obamalta halpamaista toimintaa, enkä ole osannut muuta odottaakaan tämmöiseltä idiootilta, jolla ei ole minkäänlaista moraalia.





Valtavat syytteet venäläisten toiminnasta presidentinvaalien aikana ilman minkäänlaisia todisteita on pääasiallinen rypäs Trumpin vastaisessa toiminnassa. Trumpin kädet on pyritty sitomaan niin, ettei hän pysty luomaan normaaleja suhteita esimerkiksi Venäjään. Pääasiallisesti tämä hankaloittaa kuitenkin Trumpin sisäpoliittista toimintaa. Kongressi ja senaatti toimivat usein näiden todistamattomien väitteiden mukaisesti. Suurin osa tiedotusvälineistä ja lehdistöstä toimii Trumpia vastaan. Trump ei voi luottaa niihin. Näyttää siltä, että Trump voi luottaa vain perheensä tukeen.



 Ilmeisesti tästä johtuen Trumpin hallinnossa on edelleen satoja avoimia virkoja. Trump on syyttänyt demokraatteja siitä, että virkojen täyttäminen on edistynyt hitaasti. Demokraatit tahallaan viivyttelevät virkojen hyväksymistä. Virkojen täyttäminen on pakosta muodostunut kaoottiseksi ja epäjärjestyneeksi kaiken edellä mainitun toiminnan johdosta. Trumpia estetään  ja vaikeutetaan toimimasta itsenäisesti. 16.6. Trump itse vahvisti, että hän on liittovaltion poliisin tutkinnan kohteena. Erikoissyyttäjä selvittää, onko Trump syyllistynyt oikeudenkäytön estämiseen. Asia koskee lähinnä FBI:n entisen johtajan James Comeyn erottamista 10.5. Comey oli tutkinut Venäjän mahdollista sekaantumista presidentinvaaleihin. Trump syyttää olevansa pahemman noitavainon kohteena kuin yksikään aiempi amerikkalaispoliitikko. Tässä hän on aivan oikeassa.



Toistaiseksi ei ole löytynyt mitään todisteita vaalien tai Trumpin yhteyksistä Venäjään. Valehtelu ja vääristely kuuluu tyypillisesti Yhdysvaltojen vaalijärjestelmän suosimiin menetelmiin. Venäjän syyttely on instrumentti Yhdysvaltojen sisäpoliittisessa sodassa. Se on Yhdysvaltojen sisäpoliittinen ongelma. Amerikkalaiset sanovat, että jos Venäjän presidentti sanoo jotain hyvää jostain amerikkalaisesta presidentistä, hänen kannatuslukunsa lähtevät heti laskuun. Siis, jos Putin olisi sanonut jotain hyvää Trumpista, hänen kannatuslukunsa lähtisivät heti hurjaan laskuun. Yhdysvalloissa vallitsee suuri "russofobia". Siis russofobia on Yhdysvalloissa vallitseva suuri joukkohysteria.






Paitsi suunnattomia vaikeuksia kotimaassaan Trumpilla on ollut vaikeuksia myös suhteissa muihin valtioihin. Kesäkuun 1. päivänä Trump ilmoitti Yhdysvaltojen irtautuvan Pariisin ilmastosopimuksesta. Presidenttinä olonsa aikana Trump on irtisanonut lukuisia muitakin sopimuksia. Näitä ovat mm. Tyynen meren vapaakauppasopimus (TPP) ja EU:n ja Yhdysvaltojen vapaakauppasopimus (TTIP). Näillä toimillaan hän on luonut amerikkalaisille kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, mutta samalla hän on tuhonnut suhteita Eurooppaan ja muihin maihin. Myös Natomaiden kanssa on ongelmia. Vaatimus siitä, että Natomaat huolehtisivat omista kuluistaan ja maksaisivat ne kuuluisat 2 % on heikentänyt Natomaiden suhteita Yhdysvaltoihin ja nostanut epäilyjä Yhdysvaltojen tahdosta puolustaa esimerkiksi Baltian maita tositilanteessa. Näinhän Trump on välistä vilautellut.

Viimeisin uutinen senaatin ehdottamista lisäsanktioista Venäjää vastaan on saattanut Trumpin todella hankalaan asemaan. Nämä sanktiot Venäjää kohtaan ovat USA:n sisäistä politiikkaa ja suunnattu Trumpia vastaan. Senaatti haastaa tällä toimenpiteellä presidentti Trumpin, joka vaalikampanjansa aikana vihjaili poistavansa Venäjä-pakotteet. Ulkoministeri Rex Tillerson on kommentoinut senaatin suunnitelmia vääräksi viestiksi Venäjän suuntaan. Lisäsanktiot voivat katkaista USA:n ja Venäjän väliset neuvottelut suhteiden kohentamisesta, jotka jo nyt ovat hyvin huonot.

Näihin sanktioihin kuuluisi myös kohteina eurooppalaisia energiayhtiöitä, jotka toimivat Venäjän kanssa yhteistyössä. Sanktioista kärsisivät pääasiassa eurooppalaiset yhtiöt - eivät juurikaan venäläiset. Euroopassa ollaan poissa tolaltaan. Mm. Saksassa ja Itävallassa on esitetty jyrkkiä vastalauseita. Monet sanovat, että Yhdysvallat on hylännyt Euroopan. Mm. Angela Merkel on sanonut, että Euroopan on aika ottaa kohtalo omiin käsiinsä. Mutta ennen kaikkea Trump joutuu vaikeaan välikäteen. Hänen on mahdottoman vaikea luoda minkäänlaisia suhteita Venäjään tai torjua näitä sanktioita pilaamatta omaa presidentin asemaansa. Venäjän presidentti Putin ilmoitti 18.6. että pakotteet vaikeuttavat maiden välisiä suhteita. Eikä vain Yhdysvaltojen ja Venäjän vaan myös Yhdysvaltojen ja Euroopan välillä.



Yksi senaatin sanktioiden  kohteista ovat eurooppalaiset yhtiöt, jotka osallistuvat kakkoskaasuputken North Stream 2 rakentamiseen Venäjältä Eurooppaan. Euroopassa puhutaan, että nämä sanktiot kohdistuvat itse asiassa vain Eurooppaan eikä Venäjään. Tämä voisi merkitä samaa kuin vuosi sitten Venäjän ehdottama kaasuputken rakentaminen Japaniin Sahalinin niemimaalta, jolloin Yhdysvallat kielsi Japania hyväksymästä ehdotusta. Seurauksena Japani joutuu ostamaan liuskekaasua Yhdysvalloista yli kaksinkertaiseen hintaan verrattuna venäläiseen kaasuun. Eurooppa tarvitsee kipeästi kaasua ja joutuisi esimerkiksi ostamaan amerikkalaista liuskekaasua moninkertaiseen hintaan.


Maailmalla on odotettu suurella mielenkiinnolla  Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin ensimmäistä tapaamista. Hampurissa järjestettävässä G20-maiden kokouksessa 7. - 8. heinäkuuta olisi tämmöinen mahdollisuus. Trumpin vastustajat ovat kuitenkin jatkuvasti asettaneet esteitä ja ansoja tapaamista vastaan tai sen pilaamiseksi. Esimerkiksi viimeisin oli Syyriassa amerikkalaisten ampuma syyrialainen hävittäjä. Amerikkalaiset ampuivat alas 19.6. Syyrian omassa ilmatilassa lentäneen syyrialaisen hävittäjän. Tämä on kaikkien kansainvälisten säännösten vastaista. Venäjä ilmoitti katkaisevansa viestinnällisen yhteistyön Yhdysvaltain kanssa. Jatkossa Venäjä pitää Syyrian ilmatilassa lentäviä Yhdysvaltain liittoutuman koneita sotilaskohteina, joihin Venäjän ilmapuolustus tulee reagoimaan. En osaa sanoa oliko tämä tarkoituksellisesti järjestetty provokaatio juuri tänä ajankohtana, jotta pilattaisiin Trumpin ja Putinin tapaaminen G20-kokouksessa.

Tässä herää tietysti kysymys onko Trumpin ja Putinin tapaamisella mitään kiirettä? Onko mitään aihetta tavata henkilökohtaisesti kasvokkain? Venäjällä ajatellaan ihan yleisesti, että ehkä Putinin ja Trumpin ei pitäisikään tavata. Ei ole mitään syytä tavata henkilökohtaisesti, ei ainakaan toistaiseksi. Se voisi olla tämmöisenä ajankohtana pelkästään vahingollista. Viestiyhteydet toimivat. Diplomaatit liikkuvat. Ehkä Putinilla ei ole mitään halujakaan tavata Trumpia. Ainakaan hän ei ole osoittanut mitään suurta kiinnostusta asiaan. Parempi ajankohta voisi ehkä löytyä vuosia myöhemmin, jolloin olosuhteet olisivat rauhoittuneet. Tai voi käydä jopa niin, että Trump eroaa presidentin virastaan ihan omasta tahdostaan, jos ei viihdy siinä. Tai hänet voidaan jopa erottaa virastaan, potkia pois. Henkilökohtaisesti minä ainakaan en pitäisi mitään kiirettä asian kanssa.

Pelkästään edellä esitetyt syyt riittävät asettamaan kyseenalaiseksi Yhdysvaltain presidentti Trumpin aseman maailman vaikutusvaltaisimpana johtajana. Hän ei sitä ole.  Jo se taistelu, jota hän joutuu käymään oman valtionsa sisällä tekee hänestä "ramman ankan", jolla ei ole täysivaltaista otetta edes omassa maassaan. Lukuisat konfliktit ja vaikeudet "liittolaisten" ja muiden valtioiden välillä ovat valtava rasite, jota hän on kasvattanut tai saanut perintönä edelliseltä presidentiltä Barack Obamalta. Jo lukuisat perintönä saadut sodat eri puolilla maailmaa ovat suunnaton lisärasite. Sen lisäksi Trumpin oma toiminta on johtanut hänet hyvin hankaliin tilanteisiin. Vaikka Yhdysvallat on tällä hetkellä sotilaallisesti ylivoimaisin valtio maailmassa, Trump ei todellakaan ole tällä hetkellä maailman vaikutusvaltaisin henkilö.




Perintönä Obamalta Yhdysvallat menetti johtoaseman maailmassa. Maailma on muuttumassa moninapaiseksi. Näemme parhaillaan tämän prosessin. Jatkossa tulen esittämään muita vaikutusvaltaisia henkilöitä, joilla on tai voi olla enemmän vaikutusvaltaa maailmassa. Enkä suinkaan ole yksin mielipiteineni. Venäjän ja Kiinan vaikutusvalta on kasvamassa maailmassa ja tämä merkitsee Yhdysvaltojen vaikutusvallan kaventumista. Tulen jatkamaan kirjoittamista aiheesta.




Yhdysvalloissa tehtiin kysely ihan tavallisten amerikkalaisten keskuudessa kannattaako hän ydiniskua Venäjää vastaan. Suurin osa ilmoitti kannattavansa tätä. Tämä osoittaa paitsi suurta ennakkoluuloisuutta myös tyhmyyttä ihmisten keskuudessa. Ei varmaankaan ymmärretä mihin tämä johtaisi. Venäjällä tehtiin sama kysely. Yksikään ei kannattanut ydiniskua Yhdysvaltoihin.











 KIITOS AMERIKKA!



Ei kommentteja: