sunnuntai 2. heinäkuuta 2017





MAAILMAN MAHTAVIN HENKILÖ OSA 2




Maailman mahtavimmaksii henkilöksi tällä hetkellä on sanottu Venäjän presidenttiä Valdimir Vladimirovits Putinia (Влади́мир Влади́мирович Пу́тин). Maailman kaikissa arvovaltaisissa tutkimuksissa ja mielipidemittauksissa melkein yksimielisesti maailman vaikutusvaltaisimmaksi ihmiseksi on äänestetty tai nimetty jo monena vuotena  peräkkäin Venäjän presidentti Vladimir Putin. Oikeastaan mitään ei tapahdu maailmassa nykyään mainitsematta Venäjää ja Putinia. Jopa Yhdysvaltojen vaaleissa hän oli päähenkilö ja samoin EU:n Brexitissä. Näinhän sanotaan. 


Miksi on näin? Maailma on muuttumassa. Yhdysvallat, jolla Neuvostoliiton kaaduttua on ollut  lähinnä sotilaallinen ja taloudellinen yksinvaltius maailmassa, on menettämässä asemansa. Rinnalle on kasvamassa uusia valtioita. Venäjä ja Kiina ja monet muut valtiot eivät enää tunnusta yksinvaltiutta. Eurooppa on alkanut ajatella itsenäisemmin. Presidentti Barack Obaman tyhmyys ja aggressiivisuus olivat alku ja uuden presidentti Trumpin Yhdysvalloissa kokema sisäinen vastustus ovat heikentäneet Yhdysvaltoja. Kuvioihin on astunut esimerkiksi Venäjän presidentti Putin.  Mutta oikeastaan hänen suuruutensa ei löydy näistä asioista vaan aivan muualta. Mielestäni hänen suurin saavutuksensa oli nostaa Venäjä siitä alennustilasta, jossa se oli Neuvostoliiton hajottua 1990-luvun alussa, yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista valtioista nykyään. Maailma on muotoutumassa moninapaiseksi - ainakin kolminapaiseksi ja yhtenä napana siinä on Venäjä. Tässä näkyy Vladimir Putinin suuruus ja vaikutusvalta.



Suomessa on vallalla käsitys, että Venäjällä ei ole maailmassa yhtään ystävää. Tämmöisen kuvan Suomen mitätön lehdistö ja tiedotusvälineistö on antanut. Miten väärässä he ovatkaan! Oikeastaan Venäjällä on maailmassa enemmän ystäviä kuin esimerkiksi Yhdysvalloilla. Yhdysvaltojen ystävyys perustuu vasalliuteen ja ehdottomaan orjuuteen ja tottelevaisuuteen. Näinhän lukuisat Yhdysvaltojen presidentit ovat ilmoittaneet. "Jos et ole samaa mieltä kanssamme, olet vihollisemme", on sanoma, jota lukuisat viimeaikaiset amerikkalaiset presidentit ovat viestittäneet. Venäjän ystävyys ja liittoutuminen perustuvat tasavertaisuuteen. Venäjä ei vaadi keltään vasalliutta tai orjuutta. Tämä on Putinin ansiota - hänen politiikkansa ansiota. Kaikkien kanssa ei tarvitse olla ystävä, mutta kaikkien kanssa on tultava toimeen!




Suomi kuuluu EU:hun. Maailmalla on kuitenkin myös muita poliittisia  ja talousliittoja, jotka itse asiassa ovat kasvamassa EU:n ohi kaikin kriteerein. Yksi tällaisista on esimerkiksi Shanghain yhteistyöjärjestö (SCO), johon kuuluvat Venäjä, Kiina, Kazakstan, Kirgisia, Tadzikistan, Uzbekistan ja uusina jäseninä tänä vuonna liittyneet Intia ja Pakistan. Myös Valko-Venäjä, Mongolia, Iran, Armenia, Afganistan, Nepal, Kambodzha  ja Taiwan ovat kiinnostuneita jäsenyydestä. Järjestön tavoitteiksi on kirjoitettu terrorismin, separatismin ja ekstremismin vastustaminen. Yhteisiä sotaharjoituksia on järjestetty. Liiton ydinasevaltioita ovat Venäjä, Kiina, Intia ja Pakistan. Taloudellisesti järjestö on voimakas, koska jäseninä ovat maailman toiseksi suurin talousmahti Kiina ja kolmanneksi suurin talousmahti Intia.




Venäjä kuuluu myös BRICS-maihin, jonka jäseninä ovat Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä Afrikka.  Kiinnostusta jäsenyyteen ovat osoittaneet mm. Argentiina, Chile, Nicaragua ja Kuuba. Taloudellisesti järjestön vaikutusvalta on voimakkaassa kasvussa. Tarkoituksena on päästä irti dollarin hegemoniasta ja kannustaa maailmaa moninapaisuuden luomisessa. Liitto käsittää melkein puolet maapallon maapinta-alasta ja väestöstä. Maiden talous ja väestö on nopeassa kasvussa.

SCO ja BRICS järjestivät yhteisen konferenssin 8.7 - 12.7.2015 Venäjällä Ufassa, jolloin kaikkien esillä olleiden maiden johtajat tapasivat toisensa. Mm. Venäjän presidentti Putin, Kiinan presidentti Xi Jinping, Intian pääministeri Narendra Modi, Pakistanin presidentti Mamnoon Hussain ja Iranin presidentti Hasan Ruhani.


Venäjä kuuluu myös Euraasian talousunioniin, jonka jäseninä ovat  Venäjä, Valkovenäjä, Armenia, Kazakstan ja Kirgisia. Kiinnostusta jäseniksi ovat osoittaneet Iran, Intia ja muutamat muuta valtiot. Liitto on poliittinen ja taloudellinen liitto ja pinta-alaltaan viisinkertainen Euroopan unioniin verrattuna. Presidentti Putin on ehdottanut liiton maiden välille yhteisvaluuttaa.

Euraasia talousunioni

Näissä järjestöissä Venäjällä on vaikuttava asema. Lisäksi Venäjä kuuluu moniin muihin taloudellisiin ja poliittisiin järjestöihin, joista yksi on esimerkiksi APEC, johon kuuluu 21 valtiota. Sen lisäksi Venäjällä on hyviä kahdenvälisiä suhteita lukuisten valtioiden kanssa. Mainitsen erityisesti Kiinan, Valkovenäjän, Intian ja Iranin. Venäjän ja Kiinan läheisissä suhteissa näkyy valtavia kehitysmahdollisuuksia. Kiinan kanssa on monipuolista yhteistyötä mm. lentokoneiden kehittelyssä, avaruusteknologiassa, sotateollisuudessa, energiataloudessa. Kun Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapaavat, on se aivan erityinen tapahtuma. Molempien kasvoilla loistaa lämmin ystävyys ja luottamus. Sitä on hienoa katsella. Venäjä ja Kiina järjestävät säännöllisesti yhteisiä sotaharjoituksia.

Jo pelkästään näiden asioiden perusteella näyttää, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on tällä hetkellä maailman vaikutusvaltaisin henkilö. Mitään suurta asiaa maailmalla ei voida ratkaista ilman Venäjää. Talouslehti Forbes on jo monena vuotena asettanut Vladimir Putinin maailman vaikutusvaltaisimmaksi henkilöksi. Forbes ole ainoa. Monet muutkin talous- ja muut lehdet ja järjestöt ovat tehneet niin. Näyttää, että ne ovat aivan oikeassa. Toista yhtä vaikutusvaltaista henkilöä ei maailmassa tällä hetkellä ole.

Forbes 2013, Putin ensimmäinen kaikista


Time 2015, Vuoden henkilö






Venäjä ei ole yhtä suuri sotilaallinen mahti kuin Yhdysvallat, mutta sen turvallisuuden takaavat ydinaseet. Venäjällä on ydinaseita eniten maailmassa, enemmän kuin Yhdysvalloilla. Sotilaallinen mahti ei kuitenkaan merkitse arvovaltaa, jos sitä on johtamassa jonkinlainen idiootti tai sekopää tai jos valtio on sisältäpäin sekaisin ja jyrkästi jakaantunut, kuten Yhdysvallat tällä hetkellä. Se, että valtiota johtaa henkilö, jolla on valtava oman kansan yksimielinen kannatus (Putinin kannatus jatkuvasti yli 90 %) sekä monien suurten valtioiden kunnioitus, merkitsee suurta arvovaltaa maailmassa. Ja sitä on eniten maailmassa tällä hetkellä Venäjän presidentti Vladimir Putinilla. Putinin päämäärä on ollut voimakas ja riippumaton Venäjä ja siinä hän on onnistunut erinomaisesti.


Yhdysvallat ja Länsi-Eurooppa yrittävät taistella monin tavoin tätä vaikutusvaltaa vastaan. Yksi keino on asettaa erilaisin tekosyin sanktioita Venäjää vastaan. Sanktiot eivät kuitenkaan koskaan ole tehonneet maailman historiassa mihinkään valtioon. Esimerkkinä Irak, Libya, Syyria, joihin piti hyökätä lopulta väkivalloin sekä Pohjois-Korea, Iran jne. Sanktioista kärsii aina eniten tavallinen kansa, eivät johtajat tai eliitti. Jo Neuvostoliiton aikana ja nyt Venäjän aikana aina venäläisiä vastaan on ollut sanktioita. Kansa on jo tottunut niihin eikä muuta odotakaan. Venäjällä ei odoteta sanktioiden koskaan loppuvan eräiden maiden taholta, siksi he suhtautuvat niihin pysyvänä ilmiönä. Sanktioilla on eräs vaikutus - se yhdistää kansaa. Lisäksi on laskettu, että sanktioiden asettajat varsinkin Euroopassa kärsivät sanktioista itse kaksi kertaa enemmän kuin Venäjä. Tämä on näkynyt mm. Suomessa varsin hyvin. 





Lisäksi sanktioilla on toisenlainenkin vaikutus. Itse asiassa venäläiset laskevat, että sanktioista heille on ollut enemmän hyötyä kuin haittaa. Ilman sanktioita omavarainen talous ja tekninen kehitys ei olisi ollut sitä luokkaa, kuin se nyt on. On ollut pakko toimia! Venäjällä on ollut pakko kehittää omaa taloutta ja tuotantoa korvaamaan sanktioiden aiheuttamat puutteet. Tässä Venäjä on onnistunut erinomaisesti. On muodostunut tilanne, jossa melkein kaikessa Venäjä on omavarainen. Varsinkin maataloudessa se on onnistunut täydellisesti. Venäjä on jopa maailman suurin viljan viejä tällä hetkellä. Energiataloudellisesti Venäjä on ainutlaatuinen. Myös teknologinen kehitys on ollut valtavaa. Teollisuus on kehittynyt valtavin harppauksin. Enää Venäjä ei ole riippuvainen öljyn tai kaasun hinnasta. Rakennetaan uusia lentokoneita, raskasta teollisuutta, hienomekaanisia laitteistoja, elektroniikkaa ja avaruusteknologiassa Venäjä on maailman kehittynein. Jopa amerikkalaiset ostavat venäläisiä rakettimoottoreita, kun eivät itse pysty valmistamaan vastaavia. Sotateollisuus on laadultaan maailman parasta. Tämä on Putinin ansiota, koska hän on kannustanut ja panostanut näihin jatkuvasti.




Suurin osa maailman valtioista ei osallistu näihin sanktioihin. Usein Yhdysvalloissa ja Länsi-Euroopassa sanktioiden syiksi ilmoitetaan Krim ja sisällissota Ukrainassa. Tähän syyhyn Venäjällä ei usko kukaan. Yleinen käsitys on, että jos ei olisi Ukrainan sanktioita, olisi keksitty jokin muu syy sanktioille. Sanktiot ovat venäläisille ikuisuuskysymys. Yksinkertaisesti Venäjä on kasvanut niin voimakkaaksi, että yritetään keksiä keinoja rajoittaa sen mahtia. Yhdysvallat taistelee menettämänsä hegemonian puolesta näin epätoivoisin keinoin. Lisäksi Venäjän menestys Syyrian sodassa terroristeja vastaan on ollut varsin hyvä, kun taas amerikkalaisten ja sen liittolaisten menestys Irakissa on ollut lähinnä katastrofaalisen huonoa. Taistelut Mosulissa ovat katastrofaalisia Yhdysvalloille ja sen liittolaisille. Tämä on lisännyt Venäjän ja sen johtajan Putinin arvostusta maailmalla.


Paitsi kansainvälistä arvostusta ja oman kansan arvostusta todellista merkitystä on myös armeijalla ja puolustusvoimilla. Tätä ei voi kieltää. Venäjä on kolmannella tilalla maailmassa, jos mitataan varojen käyttöä sotilasmenoihin. Yhdysvallat käyttää ylivoimaisesti eniten rahaa aseisiin ja toisella sijalla on Kiina. Mutta sotatekniikassa Venäjä saattaa olla edistynein maailmassa. Sen uusimmat ohjukset, lentokoneet ja panssarivaunut ovat todennäköisesti maailman kehittyneimmät. Mm. maailman historian kallein aseprojekti amerikkalainen F-35 on paljastunut toistaiseksi täydelliseksi fiaskoksi. Toisaalta Venäjän uudet mannertenväliset ohjukset (esim. RS-28 Sarmat) ovat niin kehittyneet, että niitä ei voi torjua mikään nykyaikainen  torjuntatekniikka. Ja tärkeintähän on se, että Venäjällä on maailman eniten ydinaseita. Aseiden myynnissä Venäjä on toisella tilalla Yhdysvaltojen jälkeen.





Pietarissa pidettiin kansainvälinen kaupallinen foorumi 1. - 3. kesäkuuta. Se on eräs maailman suurimmista kaupallisista tapahtumista ja siihen osallistui tänä vuonna 143 valtiota. Pääteemana oli Intia, joka on noussut kolmannelle tilalle maailman taloudessa Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Kokouksen aikana Putin myönsi haastattelun amerikkalaisen NBC:n toimittajalle Megyn Kellylle. Toimittaja Kelly on tullut kuuluisaksi siitä, että hän on presidentti Trumpin suurimpia vihamiehiä, sorry -naisia. Kelly yritti esittää Putinille teräviä kysymyksiä, mutta Putin pisti hänelle kyllä jauhot suuhun. Olen nähnyt haastattelun (oikeammin ne molemmat). Yhdysvalloissa on esitetty haastatteluista kommentteja, että Kelly hymyilee liikaa haastattelujen aikana Putinille.



Putin ja Oliver Stone

Kuuluisa amerikkalainen ohjaaja Oliver Stone on kuvannut presidentti Vladimir Putinia kahden vuoden ajan vuosina 2015 - 2017. Hän teki materiaalista nelituntisen ja neliosaisen dokumentin The Putin Interviews. Dokumentti esitettiin Yhdysvalloissa kesäkuussa, 12. - 15.6.2017. Olen nähnyt dokumentin. Tämä on mielestäni rehellisin ja aidoin kuvaus Putinista, mitä on koskaan tehty. Oliver Stonen ja Putinin välille syntyi kuvausten ja haastattelujen aikana luottamuksellinen suhde ja Putin nähdään avoimillaan  ja aidoimmillaan. Dokumentti olisi syytä näyttää myös meillä Suomen televisiossa! Netistä hakusanoilla löytyy englanninkielinen versio dokumentista.



Putin piti 15.6. kesäkuuta kuuluisan tilaisuutensa "Suora linja", jossa vastaili suorassa televisiolähetyksessä kansalaisten kysymyksiin. Tämä oli jo 15. kerta kun tilaisuus järjestettiin ja se kesti neljä tuntia. Kansalaiset olivat saaneet lähettää kysymyksiä 11 päivän ajan ilmaiseksi kaikilla mahdollisilla välineillä. Kysymyksiä kertyi yli kaksi miljoonaa. Tilaisuus on ainoalaatuinen koko maailmassa; valtion päämies vastaa kansalaisten kysymyksiin suorassa lähetyksessä. Katsoin koko lähetyksen ja ihmettelen Putinin kestävyyttä. Hän vastaili kaikkeen mahdolliseen, ulkopolitiikasta katujen kuntoon. Mutta eniten varmaan jäi mieleen nuoren naisen Daria Starikovan, kotoisin Apatitista, kysymys siitä, että paikkakunnalla ei ole sairaalaa. Lähin sairaala on 20 kilometri päässä ja Daria sairastaa syöpää ja hänelle on annettu ennuste, että hän tulee kuolemaan. Hän on 25-vuotias ja sanoi, että hän haluaa elää. Lähetyksen jälkeen hän itki haastattelijan olkapäätä vasten.

Daria, joka haluaa elää! Kuvakaappaus suorasta lähetyksestä.

Moni voi miettiä, mitä järkeä on pitää tällainen tilaisuus. Eihän presidentti voi millään vastata kaikkiin kysymyksiin suorassa lähetyksessä. Mutta ei se ole tarkoituskaan. Tällaisesta tilaisuudesta ja yli kahdesta miljoonasta kysymyksestä kerääntyy valtava tietokanta siitä, mitä valtiossa tapahtuu, mitä ihmiset ajattelevat, missä on ongelmia, ihmisillä suurimpia haittoja, missä menee huonosti tai sitten hyvin. Tämä on käsittääkseni tilaisuuden tarkoituskin. Tästä voisi meilläkin ottaa oppia. Lähettäisin viestiä Niinistölle. Niinistö "HALOOO!"! Darian tapaus on herättänyt suurta huomiota koko Venäjällä. Lähetystä seuraavana päivänä hänet siirrettiin helikopterilla Murmanskiin ja sieltä edelleen Moskovaan. Putin lupasi, että Apatitiin järjestetään terveyspalvelut. Moskovasta ilmoitettiin 25.6. että Daria voidaan ehkä pelastaa uusin hoidoin ja menetelmin ja hän jää eloon. Daria vaikutti iloiselta.

Dariaa haastateltiin 29.6. sairaalassa Moskovassa. Hän vaikutti iloiselta ja hyvinvoivalta. Hän odottaa pääsevänsä taas kotiin, töihin ja näkemään tyttärensä. Lääkärit ilmoittivat, että hoito edistyy hyvin. Kuvakaappaus haastattelusta.




Paitsi, että Putin ratsastaa hevosella ja karhulla hän osaa myös lentää Yhdysvaltojen kansallislinnulla valkopäämerikotkalla.






Ei kommentteja: